Törökország védelmi ipara megkezdte az Altay harckocsi sorozatgyártását, egy új generációs járművet, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a modern hadviselés követelményeinek. Ezt a bejelentést a Turkish Defense Industries elnöke, Haluk Gorgun tette 2024. május 29-én.

Haluk Gorgun, a török ​​védelmi ipar elnöke 2024. május 29- én bejelentette az Altayharckocsi  tömeggyártásának megkezdését . „Elindítottuk nemzeti harckocsink tömeggyártását” – mondta Gorgun. „Több ország érdeklődik a velünk való együttműködés iránt ebben a projektben, mi pedig aktívan tárgyalunk velük.”

A BMC Defense által a Defense Industries elnökségének égisze alatt gyártott Altay harckocsi fontos frissítéseken ment keresztül, hogy megfeleljen a kortárs harci követelményeknek. „Sok alrendszert lokalizáltak (hazai gyártást valósítottak meg), és a legújabb technológiákat és innovációkat beépítették a harci képességek javítása érdekében” – magyarázta Gorgun.

A török ​​fegyveres erők közelmúltbeli hadműveleti tapasztalataiból merítve az Altay harckocsit további funkciókkal látták el. „A digitális technológiák egyre inkább integrálódnak az Altay-ba, lehetővé téve az ellenséget alkotó elemek pontosabb és gyorsabb észlelését, célzását és leküzdését” – tette hozzá Gorgun.

Kiemelve Törökország szárazföldi járművekkel kapcsolatos szakértelmét, Gorgun azt mondta: „Országunk kiemelkedő a szárazföldi járművek területén, számos vállalat exportál nemzetközi szinten. Termékeik versenyelőnyt kínálnak a globális színtéren.”

Az Altay harckocsi története 1996-ban kezdődött, amikor a török ​​szárazföldi erők számára egy új fő harckocsi szükségessége arra a döntésre vezetett, hogy egy ilyen harckocsit belföldön fejlesszenek és  gyártsanak. 1999-ben ezt a döntést konkrét projektté konkretizálták.

2000-ben a török ​​vezérkar felkérésére pályázatot írtak ki külföldi eredetű harckocsi hazai gyártására. A versengő vállalatok két éven keresztül harckocsikat importáltak Törökországba szigorú tesztelés céljából. 2004-ben a Védelmi Iparágak Elnökségének felkérésére három török ​​vállalat létrehozta a BOF A.Ş. céget, hogy készítsen megvalósíthatósági tanulmányt egy eredeti fő harckocsi törökországi gyártásáról.

A projekt jelentős lépést tett 2007-ben, amikor a Védelmi Iparágak Elnöksége kiírta az Altay harckocsi prototípusainak tervezésére és gyártására kiírt I. fázisú pályázatot. Tíz évvel később, 2017-ben az Altay harckocsi prototípusai befejezték a teszteket, és eljuttatták őket a Védelmi Iparágak Elnökségéhez.

2018-ban a BMC kiírta a projekt II. fázisú pályázatát, amely az Altay harckocsi  tömeggyártására irányult. 2023-ban a BMC átadta a Török Fegyveres Erőknek tömeggyártási tesztekre a „NEW ALTAY” fő harckocsit, egy továbbfejlesztett változatot modernizált és lokalizált rendszerekkel, beleértve egy új erőátviteli rendszert is.

Forrás:

https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/tuerkiye-begins-mass-production-of-locally-made-altay-main-battle-tanks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük