A török ​​Baykar védelmi vállalat megkezdte Kijev közelében egy gyár építését, amely mintegy 500 dolgozót foglalkoztat majd. A gyártóüzem TB2 és/vagy TB3 drónmodelleket fog gyártani.

Minderről a Baykar vállalat vezérigazgatója Haluk Bayraktar adott tájékoztatást a Reutersnek a rijádi védelmi világkiállítás alkalmából.

„A gyárunk épül… körülbelül 12 hónapra van szükségünk az építkezés befejezéséhez, majd áttérünk a belső gépekre, berendezésekre és szervezeti struktúrára” – mondta Haluk Bayraktar.

Bayraktar megjegyezte, hogy a kapacitás évente körülbelül 120 darab drón gyártása lesz, de az még eldöntendő, hogy az ukrán gyár a TB2 vagy TB3 modellek közül melyikre fogja a nagyobb hangsúlyt tenni.

A török ​​gyártmányú Bayraktar drónok világszerte előtérbe kerültek, miután azokkal Ukrajna hadserege az orosz erők páncélozott járműveinek és tüzérségi rendszereinek megsemmisítését hajtotta végre.

A Baykar bejelentette, hogy eddig 30 országgal kötött exportszerződést a TB2 drónjára. A SIPRI kutatóintézet szerint a fő megrendelők Ukrajna, Etiópia, Líbia és Azerbajdzsán.

Arra a kérdésre, hogy a folyamatban lévő háborús konfliktussal kapcsolatos biztonsági kérdések aggodalmat jelentenek-e a Kijev melletti gyár számára, azt mondta, hogy a tervek „erőteljesen haladnak előre”, és „semmi” nem állíthatja meg a folyamatot.

2023. júliusában az ukrán védelmi minisztérium megállapodást írt alá a ​​Baykar céggel egy drónok javítására és karbantartására, gyártására szolgáló központ felépítésére Ukrajnában.

Szeptemberben arról kaptunk információt, hogy a török ​​Bayraktar TB2 pilóta nélküli harci repülőgépeket gyártó Baykar 100 millió dollárt fektet be ukrajnai projektjeibe.

Bayraktar azt is elmondta, hogy az isztambuli székhelyű cég tervei szerint a következő két évben Szaúd-Arábiában is megkezdik a termelést, ehhez jó úton haladnak.

A bejelentés azt a júliusi megállapodást követi, hogy a Bayraktar Akinci drónt eladják Szaúd-Arábiának , amelyet Baykar Törökország történetének legnagyobb védelmi szerződésének minősített.

Bayraktar elmondása szerint a jelenlegi 2024. évre azt tervezik, hogy megduplázzák az Akinci hazai gyártását, amely 2023-ban 36 darab volt, míg a TB2-es gyártás változatlan, 230 darab marad.

Címkép: a Bayraktar drón gyártása Törökországban Fotó: Baykar

Forrás:

https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/turkeys-drone-maker-baykar-begins-build-plant-ukraine-2024-02-06/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük