Azerbajdzsán átadta a Revival P aknamentesítő gépet az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálatnak

Azerbajdzsán átadta az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálatnak az első Revival P személyzet nélküli aknamentesítő gépet. Erről az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat sajtószolgálata számolt be.

A személyzet nélküli járművet Poltava megye aknamentesítő szakemberei fogadták. A termék szállításán kívül a gyártó cég képviselői is Ukrajnába érkeztek, hogy képzést tartsanak a Revival P használatával kapcsolatban.

A blogunk fotóján szereplő Revival P aknamentesítő gép gyártója az oldalán található felirat szerint az Improtex Industries nevezetű bakui cég (lásd: https://www.improtex-industries.az ) A cég weboldala jelenleg fejlesztés alatt áll, de a cég és termékeinek ismertető anyaga letölthető, és abban a Revival P-ről megfelelő információk találhatók. Az ismertető anyag szerint a cég foglalkozik még tűzoltó járművek, vontatott pótkocsik gyártásával is.

Az eszközzel Ukrajnában humanitárius aknamentesítést fognak végezni.

Az aknamentesítő eszköz szállításáról szóló hír Bohdan Drapyaty, Ukrajna belügyminiszter-helyettese és Seymour Mardaliev Azerbajdzsán ukrajnai nagykövete által vezetett azerbajdzsáni delegáció megbeszélése során vált ismertté.

A tárgyalások fő témája Ukrajna humanitárius aknamentesítése, és Baku ezirányú segítségének kérdése volt.

Az aknamentesítés folyamata a Revival P berendezéssel az alábbi YouTube videon megtekinthető. A feltárt aknák felrobbanása 1:05 időponttól látható.

Az Állami Sürgősségi Szolgálat közlése szerint az ukrán mentők már 19 távirányítású, személyzet nélküli aknamentesítő járművet kaptak. Ezek Kanada, Svájc, Észtország kormányától, valamint a Howard Buffett Alapítványtól és a United24-től érkeztek.

A Szolgálat arról is tájékoztatást adott, hogy jelenleg milyen típusú személyzet nélküli aknamentesítő gépeket használnak. A jelenlegi aknamentesítőgép készlet:

  • 1 darab Armtrak 400 a United24-től
  • 8 darab DOK-ING MV-10/4 gép Howard Buffetttől
  • 8 darab GSC-200 gép Kanadából
  • 1 darab Digger D-250 gép Svájcból
  • 1 darab DOK-ING MV-4 gép Észtországból.

A Szolgálat nyilvánosságra hozta a várhatóan még beérkezésre kerülő gépek listáját:

  • 10 darab a Koreai Köztársaságból
  • 4 darab Kanadából
  • 2 darab Ausztriából
  • 1 darab Azerbajdzsánból
  • 1 darab Nagy-Britanniából.

A Szolgálat elemzése szerint a jelenlegi állapotnak megfelelően humán aknamentesítésre mintegy 41 darab aknamentesítő gépre lenne szükség. A fenti felsorolásban összesen 37 eszköz szerepel, amely tartalmazza a rendelkezésre álló, illetve a várhatóan beérkező gépek összesítését.

A nem humanitárius, hanem aktív harctéri műveletek során végzett aknamentesítésre vélhetően másfajta eszközöket alkalmaznak. Megemlítjük, hogy ezzel a témával, illetve annak ipari vonatkozásaival blogunkban 2023. október 28-án már foglalkoztunk (A Metinvest megkezdte az aknamentesítő úthengerek gyártását, https://vedelmiiparblog.hu/blog/a-metinvest-megkezdte-az-aknamentesito-hengerek-gyartasat/).

Címkép: Revival P aknamentesítő gép  Fotó: DSNS – Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat

Forrás:

https://www.facebook.com/100064736946785/posts/pfbid09wMQh3UDDHoVwKarT7RySvzD4BQd2W1RkJyiNUAj9PeZREQTfGrVwv5GxKBqtQdul/

https://www.improtex-industries.az/

https://mil.in.ua/uk/news/azerbajdzhan-peredav-dsns-mashynu-rozminuvannya-revival-p/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük