Oroszország az ukrajnai hadműveletekben kezdte elveszíteni a Т-90S tankokat

Források:

https://roe.ru/eng/catalog/land-forces/tanks/T-90S/

https://www.army-technology.com/projects/t90/

https://gagadget.com/en/war/204970-ukrainian-army-destroyed-russian-t-90s-export-tank-for-the-first-time/

A T-90S fő harckocsi egy csúcstechnológiás fegyverrendszer, amely a globális és az orosz harckocsigyártó iparágak évszázados tapasztalatán alapul.

A T-90S fő harckocsi az orosz tankok T-sorozatának továbbfejlesztett változata, egyúttal export változata, egy erős orosz harckocsi, amely fokozott tűzerőt, mobilitást és védelmet kínál. Számos konfigurációs változata létezik. Tervezője és gyártója az Uralvagonzavod, amely Nyizsnyij Tagilban, Oroszországban van.

A T-90S erős fegyverzettel, fejlett tűzvezérlő rendszerekkel, megbízható páncélvédelemmel van ellátva, kiváló manőverezőképességgel rendelkezik. 125 mm-es megnövelt pontosságú simacsövű ágyúja teljesen stabilizált, és automatikus töltőrendszerrel van ellátva, ami drasztikusan megnöveli a T90S tűzerejét. A tankban 7,62 mm-es koaxiális géppuska és 12,7 mm-es légvédelmi gépágyú találhatók. A Т-90S átfogó védelmet nyújt a hagyományos lőszerekkel, precíziós vezérlésű fegyverekkel (irányított tüzérségi lövedékek, ATGM-ek) és páncéltörő rakétákkal szemben. A T-90S egy harcban tesztelt fegyverrendszer, amely rendkívül megbízható bármilyen időjárási körülmények között és bármilyen terepen.

Legénység: három fő

Szolgálatba állás: 1992

Hossz: 9,53 m

Magasság: 3,78 m

Súly (lőszerrel együtt): 46.5 t

Motor: 1000 LE

Teljesítmény / súly viszony: 21,5 LE/t

Maximális sebesség közúton: 60 km/óra

Hatótáv: 550 km

Korábban több katonai forrás beszámolt arról a dokumentált tényről, hogy a Т-90S harckocsikat bevonták az Ukrajna elleni háborúban részt vevő egységek felszerelésébe.

Októberben katonai megfigyelők azt jelezték, hogy Oroszország olyan harckocsikat mozgósított, amelyeket elsősorban Algériába, Indiába, Türkmenisztánba vagy Vietnamba szántak.

Az exportra szán tankok tehát immár 3 hónapja vannak jelen a harctéren.

Az Oryx Project OSINT szakértői 2023. január 4.-én közzétették az első megerősítést arról, hogy olyan orosz T-90S harckocsi semmisült meg, amelyet exportra szántak. Úgy tűnik, hogy eredetileg ezt a tankot Indiába szándékozták exportálni. Az ukrán hadsereg először semmisített meg orosz T-90S exportharckocsit

Az első ilyen típusú megsemmisült tank fényképét (lásd a jelen blog-cikkünk fényképeit) az Oryx projekt OSINT kutatói azonosították.

Yakub Yanovsky projektelemző ezt közölte a Twitteren: „Úgy tűnik, ez az orosz Т-90S első elvesztése Ukrajnában.”

A szakértő szerint lehetséges, hogy az ukrán fegyveres erők három hónap alatt több harckocsit is meg tudtak semmisíteni, de csak most áll rendelkezésre az első vizuális megerősítés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük