Az orosz média szerint a SZU-57 kilátásai: világuralom

Az elmúlt napokban „Az ötödik generációs USA F-35 „megöli” az európai katonai repülőipart” címmel blog cikket közöltünk arról, hogy az USA 5. generációs vadászrepülőjének milyen hatása van az európai repülőiparra (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/az-f-35-megoli-az-europai-katonai-repuloipart/).

Most egy más szempontból tekintünk rá az 5. generációs vadászrepülőgépekre, nevezetesen a Militari Pravda nevű orosz forrás cikke alapján áttekintjük rá az orosz gyártmányú 5. generációs SZU-57 által létrehozott helyzetet.

A Military Pravda cikke alapján 2024-ben az orosz védelmi minisztérium kétszer annyi ötödik generációs SZU-57-es vadászgépet kap, mint amennyit tavaly szállítottak.

Mindezt a United Aircraft Corporation (UAC, a Rostec része) vezetője, Jurij Szljusar jelentette be.

Ez azt jelenti, hogy a 2022-es 6-ról, a 2023-as 12-ről idén több mint húszra emelkedik az orosz légierőnek szánt SZU-57-es szállítások száma .

„Az állami megrendelést teljesítettük. Mindent, amit a szerződésekben és menetrendekben előírtak, határidőre, egyes üzemek esetenként a határidő előtt is, leszállítottak. A teljes üzemre nőtt a rendeléseink száma. Új repülőgépeknél: szó szerint Szu-57-es repülőgépeknél a rendelés a kétszeresére nőtt” – jegyezte meg Slyusar.


A SZU-57 beszerzésének kulcsfontosságú tényezője a korábbi generációkhoz képest az üzemeltetési költség. Ez ezt a vadászgépet megfizethetőbbé teszi. Az ötödik generációs F-22 és F-35 vadászgépek a jelentős üzemeltetési költségek és a hihetetlenül magas karbantartási igények miatt nem állnak rendelkezésre, hogy leváltsák elődejiket.

A SZU-57 jelenleg az egyetlen ötödik generációs vadászgép, amelyet harcban használnak. Ez növeli vonzerejét a potenciális vásárlók, köztük India számára. A vadászgép megvásárlásának potenciális ügyfelei Vietnam, Irán és Kazahsztán.

A SZU-57-es 2010-ben repült először, az orosz légierő 2020-ban fogadta el azokat. A gépet már Ukrajnában is használták harci műveletekben, ahol egyes hírek szerint több ukrán repülőgépet is lelőtt.

Kétségtelen, hogy az orosz légierőnél a Szu-57-esek számának növekedése növeli a harci képességet. Ez a repülőgép a legmodernebb vadászgép Oroszországban, és számos előnnyel rendelkezik a korábbi generációkhoz képest, beleértve a jobb radarlopakodást, a hatótávolságot és hasznos teherbírást.


A SZU-57-es exportértékesítésének növelése az orosz védelmi ipar fontos bevételi forrásává válhat. A SZU-57 fejlesztése és gyártása hozzájárul más iparágakban, például a polgári repülésben is használható technológiák kifejlesztéséhez.

Kétségtelenül fontos esemény az a bejelentés, hogy az orosz védelmi minisztérium 2024-ben kétszer annyi ötödik generációs vadászgépet kap, mint tavaly. Ez azt jelzi, hogy Oroszország komolyan szándékozik fejleszteni a védelmiipari repülős kapacitásokat és népszerűsíteni a Szu-57-et az exportpiacon.

Az alábbiakban egy rödid videó látható a SZU-57-ról.

A SZU-57 egy ötödik generációs többcélú vadászrepülőgép, amelyet a Sukhoi Design Bureau fejlesztett ki a PAK FA átfogó célprogramjának részeként. A repülőgépet arra tervezték, hogy helyettesítse a Szu-27 nehéz vadászgépet az orosz légierőnél. 

Számos előnnyel rendelkezik az előző generációs vadászgépekhez képest, többek között:

  • Jobb radarlopakodás. A SZU-57 lopakodó technológiával készült, amely magában foglalja a radar elnyelő anyagok és formák használatát. Ez megnehezíti az ellenséges radarrendszerek számára a repülőgép észlelését.
  • Nagyobb sebesség és manőverezhetőség. A SZU-57 erősebb motorokkal van felszerelve, és jobb aerodinamikával rendelkezik. Ez lehetővé teszi számára, hogy nagyobb sebességet érjen el, és hatékonyabban manőverezzen.
  • A repülési időtartam és hatótáv. A SZU-57 megnövelt repülési idővel és repülési hatótávolsággal rendelkezik a hatékonyabb hajtóművek és üzemanyagtartályok használata miatt.
  • Erősebb fegyverkészlet. A SZU-57 változatosabb és erősebb fegyvereket tud szállítani, mint az előző generációs vadászgépek.

A SZU-57 a világ egyik legfejlettebb vadászrepülőgépe. Komoly fenyegetést jelent Oroszország lehetséges ellenfeleinek légiereje számára.

Megjegyzés: a cikk a Military Pravda vonatkozó cikke alapján készült, és nem feltétlenül tükrözi a közlést lebonyolító szerkesztőség álláspontját.

Forrás:

https://military.pravda.ru/1931461-su57_kakie_perspektivy/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük