Forrás:

Ukrinform

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3685836-panzerhaubitze-remontuvatimut-u-slovaccini-posol-nimeccini-rozpovila-pro-pidpisanna-dokumenta.html

Handelsblatt

https://www.handelsblatt.com/politik/international/ukraine-krieg-waffenhilfe-fuer-ukraine-reparaturzentrum-in-der-slowakei-startet/28861616.html

Németország megállapodott Szlovákiával a német gyártmányú páncélozott járművek, köztük a PzH 2000 tarackok Ukrajna számára történő javításáról.

Ezt Anka Feldhusen, Németország ukrajnai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete jelentette be.

” Ez a folyamat a karbantartás Szlovákiában történő megszervezésével  kapcsolatban sokáig tartott, de végre aláírták azt a dokumentumot, hogy ezek a Panzerhaubitzék most közvetlenül Szlovákiába, vagyis nem olyan messzire mennek” – mondta Feldhusen .

A nagykövet szerint Németország mindig ragaszkodik ahhoz, hogy a harckocsikkal és más fegyverekkel együtt ne csak a kiképzést, hanem a pótalkatrészeket és a felszerelések karbantartását is biztosítsák.

Korábban a szakmai források már közölték, hogy Szlovákiában megkezdte munkáját egy Ukrajna számára működő katonai felszerelés-javító központ. A központ a Németország és Szlovákia közötti kormányközi megállapodás keretében működik, a javítás megszervezéséről pedig a német Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó gondoskodik. A javítóbázis a harcok során megsérült vagy elhasználódott eszközök helyreállításán fog dolgozni, mint például a Panzerhaubitze 2000 önjáró fegyverek.

„ Számunkra ez nagyon fontos hozzájárulás a fegyveres erők támogatásához. Segítünk biztosítani az általunk átadott és sikeresen használt fegyverrendszerek folyamatos működőképességét ” –  jelentette be mondta kassai látogatásán Christian Freiding, aki a német védelmi minisztérium Ukrajnával foglalkozó különleges állományának vezetője.

A javító központ Szlovákia és Ukrajna határa közelében található.

Az intenzív harcok során az eszközök, különösen a PzH 2000, gyorsan elhasználódnak. Helyreállításuk kiváló minőségű javítást igényel. A javítóközpont Ukrajnához közeli  elhelyezkedése nagymértékben leegyszerűsíti a logisztikát, és felgyorsítja a sérült vagy meghibásodott önjáró fegyverek javításba küldésének és a megjavított egységek visszaszolgáltatásának ciklusát. 

A jelenlegi javítóbázis létrehozását megelőzőan Litvániában javították a német önjáró tarackokat, így a berendezések hosszú utat jártak be több uniós országon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük