Kulcs a szlovák fegyveres erők jövőjéhez és Szlovákia védelméhez – a Szlovák Védelmi Minisztéium honlapja szerint a szlovák kormány június 28.-án aláírta a lánctalpas gyalogsági harcjármű vásárlására hozott döntést

A szlovák kormány aláírta azt a döntést, hogy kormányközi (G2G) megállapodást köt a Svéd Királysággal 152 darab BAE Systems Hägglunds Combat Vehicle 90 Mark IV (CV90 MkIV) 35 mm-es ágyúval felszerelt lánctalpas gyalogsági harcjármű vásárlására. A CV90 MkIV platformok a Szlovák Hadsereg fél évszázados lánctalpas IFV-k flottáját hivatottak leváltani. Szlovákia védelme biztosításának kulcsát a lánctalpas és kerekes páncélozott képességek jelentik, ez a legjelentősebb lépés a nehézgépesített dandár megalakítása felé, amelyet Szlovákia a 2017-es NATO képességcéljai keretében vállalt.

Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta: „Nagyon hálás vagyok kollégáimnak, hogy félreérthetetlenül támogatták azt a választást, amely a lehető legnagyobb mértékben megfelelt a szlovák fegyveres erők követelményeinek, a meghatározott pénzügyi kereteknek, beleértve a jármű összárát, logisztikáját. támogatás, működési költségek és a szlovák védelmiipari tartalom kritériumait. A lánctalpas páncélozott képességi program fővállalkozója a ZTS – ŠPECIÁL állami vállalat. A projektből hosszú távon több tucat szlovák állami és magánvállalkozás részesül majd.”

Az átfogó ajánlatokat a honvédelmi miniszter előterjesztésének sorrendjében fogadta el a kabinet. A hondédelmi minisztérium megvalósíthatósági tanulmányában közzétett eredmények alapján a szlovák honvédelmi minisztérium a svéd gyártmányú CV90 két, az MkIV alvázra szerelt változatát – az egyik 35 mm-es, a másik 30 mm-es ágyúval felszerelve – javasolta a első és második helyre. Ezeket a választásokat a magyar LYNX KF41 követte a harmadik helyen, és a spanyol ASCOD a negyedik helyen.

A HM és a Szlovák Fegyveres Erők 60 fős szakértőiből álló projektcsoport minden értékelési szempont alapján értékelte az ajánlatokat. Emellett a Gazdasági Minisztérium szakértői is meghívást kaptak az ajánlatok egyes szempontjainak közös értékelésére. Ezt követően a HM javaslatát előzetes és tárcaközi egyeztetéseknek vetették alá, mielőtt benyújtották volna a Pénzügyminisztérium „Érték – arány” osztályához.

A következő lépés egy Szlovákia és Svédország közötti kormányközi megállapodás tervezete lesz a Szlovák Köztársaság kormánya és a Svéd Királyság kormánya közötti, a lánctalpas páncélos képesség átadásáról szóló G2G-megállapodás és a végrehajtási megállapodás véglegesítésére. Ebben az összefüggésben a G2G-megállapodások előnyei közé tartozik a lényegesen megnövelt garancia az összes beszerzés alatt álló jármű leszállítására, valamint a katonai együttműködés megerősítésének és a stratégiai partnerségek elmélyítésének lehetőségei.

A szlovák védelmi minisztériuma becslések szerint 1,688 milliárd eurót (áfával együtt) irányzott elő a lánctalpas páncélozott harcjárművek beszerzésére. Ez a szám tartalmazza a tervezett infrastrukturális költségeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük