Szlovákia megpróbálja a teljes MiG-29-es flottáját Ukrajnába küldeni

Forrás: https://ma7.sk/aktualis/vadaszgepeket-kert-az-ukran-elnok-szlovakiatol

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lvivi_%C3%81llami_Rep%C3%BCl%C5%91g%C3%A9pjav%C3%ADt%C3%B3_%C3%9Czem

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke találkozott Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel február 9-én, a rendkívüli EU-csúcson. A TASR ügynökség szerint Zelenszkij elnök arra kérte Heger miniszterelnököt, hogy adományozza vagy adja el Ukrajnának azokat a MiG-29 szuperszonikus vadászrepülő gépeket, amelyeket már nem használnak Szlovákiában.

Heger az ügynökség szerint biztosította Zelenszkijt, hogy Szlovákia mindent megtesz az ukrán elnök kérésének teljesítése érdekében. Ezt a kérdést köztársasági és uniós szinten is megvitatják. Az Ukrajnának nyújtott segély – mint a szlovák politikus mondta – „egyezik Szlovákia nemzeti érdekeivel és az európai biztonsági érdekekkel”.

Mint ismert, Szlovákia 2022 augusztusának végén vonta ki a MiG-29-es repülőgépeket a nemzeti légierőből. Jelenleg 12 szlovák MiG-29-es áll használaton kívül és le van tiltva. Már tavaly júliusban szó esett arról, hogy Szlovákia Ukrajnának adományozná a 12 repülőgépet. Ez azt követően történt, hogy Csehország vállalta a szlovák égbolt őrzését.

2022 nyarán egy közvéleménykutatás szerint a válaszadók csupán fele értett egyet azzal, hogy Szlovákia eladja MiG-29-es flottáját Ukrajnának. Ukrajna 300 millió eurót lett volna hajlandó fizetni Szlovákiának a 12 darab MiG-29-es átadásáért. A közvélemény-kutatás „eredménye” ellenére Pozsony bejelentette, hogy tovább folytatja Ukrajna katonai támogatását, de a vadászgépek eladásának kérdése tekintetében csend uralkodott.

Szlovákia 14 darab F-16C/D repülőgépet rendelt a Lockheed Martintól, amelyek gyártás alatt vannak, és a következő években várhatóan Pozsonyba szállítják azokat.

A jelenleg üzemeltetésből kivont szlovák MiG-29-ek több okból is vonzó lehetnek Ukrajna számára. Először is egy szomszédos országban találhatók. Másodszor, egy újabb verzióból (sorozatbó) származnak, mint a többiek, és egy upgrade folyamaton mentek át, ami főként a navigációt, a kommunikációt és az IFF (Ellenség-Barát Felismerő) rendszereket foglalja magában, hogy a gépek megfeleljenek a NATO-szabványoknak.

Lehetséges, hogy az Ukrajnának való átadás előtt az eszközök egy részét szét kell szerelni és át kell vizsgálni, de ez azt eredményezné, hogy a szlovák vadászgépek azonnal használhatók lennének és sokkal tovább maradhatnának szolgálatban, mint a más (pl. bolgár) forrásokból rendelkezésre álló repülőgépek.

Az ukránok közelről ismerik ezeket a vadászgépeket és a többi nyugati rendszertől eltérően gyakorlatilag azonnal be tudnák azokat vetni az orosz agresszor elleni védekezésben. Az ukrán légierő repülési és műszaki üzemeltetési tapasztalatokkal rendelkezik a MiG-29 üzemeltetésében. Fentieken túl rendelkezésre áll a saját ipari háttér is, a katonai repülőgépek javításával foglalkozó Lvivi Állami Repülőgépjavító Üzem (ukránul: Львівський державний авіаційно-ремонтний завод, magyar átírásban: Lvivszkij derzsavnij aviacijno-remontnij zavod). 1939. október 15-én hozták létre. Korábban ezen a helyen a Lengyel Légierő javítóbázisa működött. 2010 decemberében az üzem az akkor létrehozott UkrOboronProm állami hadiipari holding alárendeltségébe került.

.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük