Április 8-án, Szerbia elnökének hivatalos franciaországi látogatásán bejelentették, hogy mindkét ország hatóságai tárgyalásokat folytatnak tizenkét darab Dassault Rafale többcélú harci repülőgép vásárlásáról.

Mint azt a szerb elnök jelezte, mindkét fél megállapodott a tranzakció megkötéséről. Maga a szerződés aláírása két hónapon belül várható. Ismét egy fontos elem, amely lehetővé teszi a francia gyártó számára, hogy marketingsikereket érjen el, a legmagasabb állami hatóságok közvetlen bevonása a tárgyalásokba. Mint a szerb fél hangsúlyozza, Macron elnök jelen lesz a szerződés ünnepélyes aláírásán.

A Dassault és Szerbia közötti tárgyalásokról több mint két éve jelentek meg információk a francia médiában. Belgrád a térségben bekövetkezett politikai változások, az Ukrajna elleni orosz agresszió és a horvát hatóságok döntése után döntött úgy, hogy új harci repülőgép szállítót keres.

Szerbia légiereje tizennégy MiG-29-ből álló századdal rendelkezik, amely 2030-ig üzemelhető. A horvát Rafale-ok leszállítása után a légifölény a szerbek szomszédai oldalán lesz. Elgondolkodtató a francia politika, amely a térség mindkét (konfliktusban lévő) országának egyidejű felfegyverzéséhez vezet. Szerbia hosszú ideje igyekszik azt a politikát folytatni, hogy diverzifikálja hadifelszerelés-beszállítóit. A repülés esetében tökéletes példa erre a többcélú Airbus H145M helikopterek és Airbus C-295W szállítórepülőgépek beszerzése.

A Rafale program európai exportmegrendeléseket Görögországból és Horvátországból kap. A globális megrendelések 261 darabot tartalmaznak, amelyeket (a fent említett kettőn kívül) Egyiptom, India, Indonézia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek is megvásároltak. India esetében a megrendelések folytatása várható (beleértve a haditengerészeti repülés fedélzeti változatát is). Ezen túlmenően az érdeklődők a következők: Üzbegisztán, Irak és az Arab-félsziget más országai.

Felelevenítjük, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal foglalkoztunk a Dassault Rafale repülőgépek marketing helyzetével az alábbi posztokban:

https://vedelmiiparblog.hu/blog/franciaorszag-a-dassault-aviation-noveli-a-rafale-vadaszrepulogepek-gyartasat

https://vedelmiiparblog.hu/blog/franciaorszag-42-uj-rafale-vadaszrepulogep-rendeles

https://vedelmiiparblog.hu/blog/indonezia-francia-rafale-vadaszrepulogepeket-vasarol

A szerb megrendelés megjelenésével kapcsolatban érdemes betekinteni ezekbe a posztokba, amelyek leírják  a Rafale repülőgépek gyártásának helyzetével kapcsolatos helyzetet.

Címkép: Rafale repülőgép

Forrás:

https://breakingdefense.com/2024/04/serbia-on-verge-of-closing-rafale-fighter-jet-order-from-france-president-vucic

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük