A szerb sajtó (Srbija Danas – Szerbia Ma) tájékoztatást adott arról, hogy Szerbia 2K12 KUB légvédelmi rendszereket vásárolt Magyarországtól.

A szerb sajtó az alábbi információkat adta az ügyletről:

Olyan radarok szállításáról van szó, amelyeket a 2K12 KUB légvédelmi rakétarendszer ütegeiben vagy részlegeiben használnak.

Szerkesztő megjegyzése: a fenti közlésben szereplő „radar” szó azt sugallja, hogy csak radarok szállításáról van szó. A címben szereplő „légvédelmi rendszer” megfogalmazás pedig teljes rendszer szállítását jelenti, amely a radaron kívül magába foglalja a rakétákat is. Fenti bontás (radar – rakéta) létezéséről, tartalmáról nincs információnk.

Visszatérve a konkrét ügyre:

Jugoszláviában az RStON 1S91M rakétafigyelő és irányító radarállomások szenvedték leginkább az AGM-88 HARM radarellenes rakétáktól, amelyeket 1999-ben tömegesen alkalmaztak a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság légvédelmi rendszerei és VOJiN rendszerei elleni támadásokban.

A most leírt szállítás a 2K12 KUB légvédelmi rakétarendszer többi hadosztályának aktiválásához szükségesek, mert a Szerb Fegyveres Erők ebből a rendszerből már csak három hadosztályt használnak a Szerb Hadsereg 250. Légvédelmi Rakétadandárján belül.

A KUB-M rakétarendszerrel felfegyverkezett három hadosztály Újvidéken, Kragujevacban és Nišben található.

A kraljevói légvédelmi ezred megalakulásával ezeknek az egységeknek nem lenne jelentős mozgása, mert Kraljevóban minden bizonnyal Koszovó és Metohija közelében lennének, és így elkerülhető lenne a NATO-erők reakciója.

A 2010-től kezdődő időszak egyik prioritása ennek a KUB-M1 légvédelmi rakétarendszernek a korszerűsítése egy olyan eszköz telepítésével, amely lehetővé teszi a passzív működési módot aktív elektronikus zavarásnak való kitettség esetén az ellenfél légtérbeli dominancia körülményei között.

Az eredeti 2K12 KUB rendszert 1967-ben vezették be a volt Szovjetunió fegyveres erőinek fegyverzetében. 

A 2K12 KUB légvédelmi rendszer

2K12 KUB (2К12 Куб) közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta, melyet az 1960-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. A félaktív rádiólokátoros önirányítású rakétát lánctalpas, terepjáró, légi úton is szállítható alvázra telepítették, ütegenként egy 1SZ91 felderítő lokátora GM–578 típusú alvázon van. Indítóállványa a 2P25M néven a GM–568 típusú alvázra került kialakításra. A 3M9 típusú rakéta szilárd hajtóanyagú, kétfokozatú fegyver, melynek második fokozata, az utazófokozat, egy utánégetős rakétahajtómű.

A Magyarországon használt 2K12 KUB légvédelmi rendszerről az alábbiakban láthatunk egy rövid (4’32”) YouTube videót.

Arról nincs információnk, hogy a sajtóban megjelent 2K12 KUB rendszer eladása jelent-e valamilyen megrendelést vagy ipari feladatot a magyar védelmi ipar számára. A Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó, Nyírtelken települő HM Arzenál Zrt. – amely radar és rakéta technikai karbantartást és javítást végez – weboldalán nem találtunk információt arra vonatkozóan, hogy a cég foglalkozna 2K12 KUB légvédelmi rendszerekkel.

Ismereteink szerint a magyar légvédelem korábbi gerincét képező KUB 2K12M rendszereket a lengyelek modernizálták.

Címkép:

1SZ91 felderítő lokátor / 2K12 Kub (NATO kód: SA-6 Gainful) légvédelmi rakétarendszer

https://krisztianfotoi.blogspot.com/2014/01/20100612-zsambek-legvedelmi-muzeum_3.html

Forrás:

https://www.sd.rs/vesti/naoruzanje/vojska-srbije-postaje-jos-jaca-saznejte-sve-o-sistemima-protivvazdusne-odbrane-koji-stizu-iz-2024-03-16

https://www.hmarzenal.hu/vedelmi-ipar.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük