Aleksandar Vučić szerb elnök megerősítette, hogy 311 millió euró értékű szerződést írt alá egy rejtélyes megrendelővel 48 darab szerb gyártmányú 155 mm/52-es NORA B52 önjáró tarack szállítására.

Konkrét részleteket elhallgatott, de annyit elmondott, hogy a vevő nem afrikai országból származik. „Nem mondhatom el, mert arra várok, hogy a parlamentjük és az elnökük végigmenjen az eljárásokon” – mondta Vučić.

A találgatások azt sugallják, hogy a rejtélyes vásárló Azerbajdzsán lehet, egy olyan nemzet, amely korábban már jelezte érdeklődését ennek a tüzérségi rendszernek a megszerzése iránt.

A Nora B52 önjáró tarackokat aktívan exportálják. Szerbián kívül ezek a kerekes önjáró tarackok Bangladesben, Cipruson, Mianmarban és Kenyában állnak szolgálatban.

A Nora B52 egy szerb kerekes önjáró tarack, amelyet a Yugoimport SDPR mérnökei fejlesztettek ki 2006-ban.

Ezt a tüzérségi rendszert úgy tervezték, hogy olyan adaptált alvázra szereljék, mint a KamAZ-63501 és az MAN. Felfüggesztés: 8×8 képletű off-road kerekek.

A 155 mm-es önjáró tarack a D-20 alapra épül, 52-es kaliberű meghosszabbított csővel. A tüzéregység alkatrészeinek jelentős részét a D-20 és M-46 tarackoktól kölcsönözték.

A tüzéregység az alváz hátulján lévő forgó platformra van felszerelve.

A fegyvert menet helyzetben rögzítik, de a tüzeléshez hátrafelé fordítják, és négy teleszkópos elektrohidraulikus kitámasztókarral stabilizálják.

A jármű lőszerjavadalmazása 36 töltényből áll. Ebből 12 lőkész állapotban van és az automata töltőberendezésben van elhelyezve. További 24 pedig a fülke mögötti található tölténytárolóban található.

A tarack lőtávja 41 km.

Forrás:

https://defence-blog.com/serbia-to-supply-155mm-wheeled-howitzers-to-mystery-customer/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük