Szakértői értékelések szerint az orosz hadsereg legalább 2-3 évig képes fenntartani egy ukrajnai konfliktust, tekintettel a meglévő katonai fegyver- és gépkészletekre.

Az állítás egy nemrégiben készült műholdfelvétel elemzéséből ered, amelyen orosz T-80-as harckocsi készletek láthatók (lásd: címképet)

A műhold konkrétan a 61. páncéljavító üzem készleteit rögzítette. A Szentpétervár közelében található létesítmény egyike az Uralvagonzavod alá tartozó számos harckocsigyárnak. Orosz források szerint: „A bázistárolóinkban elhelyezett berendezések rendszeres műholdas adatai lehetővé teszik a Nyugat számára, hogy szemmeltartsa fegyveres erőink anyagi erőforrásait. Ez remek képet ad nekik potenciális mobilizációs képességeinkről.” 

A létesítmény területén láthatóan csökken a harckocsik száma, azonban egyöntetű az egyetértés abban, hogy az orosz hadsereg még mindig tekintélyes harckocsi flottával rendelkezik.

A szállítások nem állnak le

A közelmúltban a brit hírszerzés meglepő kijelentést tett. Azt állították, hogy Oroszország kompenzálni tudja az ukrajnai havi harckocsi veszteséget, amennyiben hasonló mennyiséget szállít a frontra. Tisztázzuk: nem mindegyik harckocsi származik frissen a futószalagról. Az Ukrajnába küldött harckocsik jelentős részét tárolt tartalékból vonták ki, korszerűsítették, majd szállították. 

Úgy tűnik azonban, hogy az orosz védelmi minisztérium újraértékeli a T-80-as harckocsikra vonatkozó költség-haszon elemzést.

2023. szeptemberében az állami média felfedte, hogy az Omsktransmash elindította a T-80 harckocsik utólagos felzárkózását az Uralvagonzavodban gyártott vadonatúj T-90M-ek mellé.

A T-80 újra gyártásba kerül

2023 végén napvilágot látott egy kinyilatkoztatás – Oroszország tervezi, hogy újraindítja a T-80-as harckocsik gyártását. Ez nem egyszerűen a meglévő modellek arculatának javítása vagy felújítása, hanem a harctéri eszközök létrehozásának teljes körű újrakezdése az alapoktól. Ezt a megközelítést Alekszandr Potapov, az Uralvagonzavod konszern igazgatója kezdeményezte.

Potapov szerint ezt a monumentális vállalkozást a katonai parancsnokság „adományozta” a konszernnek. A jelen forgatókönyv az Ipari és Kereskedelmi Minisztériummal folytatott tárgyalásokhoz kapcsolódik, mivel a harckocsigyártás megújítása további képességek megszerzésétől függ. 

A T-80BVM, a harckocsi legújabb inkarnációja, egy hatalmas gázturbinás motorral van felszerelve, amely 1250 lóerőt ad le. Ezt az élvonalbeli fejlesztést 2019 óta beiktatták az orosz hadsereg páncélos hadosztályaiba, ami jelentős előrelépést jelent a haditechnika területén.

Az új T-80-as katonai flottába való felvételére vonatkozó döntés valószínűleg annak költséghatékonyságára vezethető vissza, tekintettel a nagy mennyiségű harckocsira. Alternatív megoldásként az is lehetséges, hogy a kifejezetten szélsőséges poláris körülményekre tervezett T-80BVM-et választották az Arctic egység bevetéséhez.

A szentpétervári harckocsik sorsa

A műholdfelvételt áttekintve egyértelmű, hogy ha ez a háború kitartana, Oroszország valószínűleg az összes harckocsit felhasználná a Szentpétervár melletti raktárból. Ezt a tendenciát a kép jobb felében lévő vékonyodó sorok tartalmazzák.

Ezeket a harckocsikat a BVM szabvány szerint kell átalakítani. Ez egy lenyűgöző kifejezés, amely valójában a „Bolshaya Modernizaciya” vagy a „Big Modernization” kifejezést jelenti oroszul. A T-80BVM továbbfejlesztett motorral és sebességváltó rendszerrel érkezik.

Meghajtásáról a GTD-1250 gázturbinás motor gondoskodik, amely jelentős előrelépés a T-80 eredeti GTD-1000TF-éhez képest, fokozott teljesítményt és hatékonyságot biztosítva. A javulás a gyorsulásban, a mozgékonyságban és az általános teljesítményben is megmutatkozik.

Páncélvédelem: a T-80BVM ebből a szempontból is magasabbra tette a lécet. A „Relikt” robbanékony reaktív páncélzattal felszerelt T-80BVM ellenállóbb a kortárs páncéltörő fegyverekkel szemben, mint elődje, a T-80, amely a „Kontakt-5” páncélt használta. A „Relikt” páncél bevezetése tehát előnyt jelent a T-80BVM-nek a kinetikus és kémiai energiát igénylő támadások elleni védelem terén. 

A tűzerő is javulni fog

Ha a puszta támadóképességről van szó, a T-80BVM figyelemre méltó fejlesztést mutat az új, 125 mm-es 2A46M-4 sima csövű fegyverével. Ez az új kiegészítés nemcsak nagyobb tűzgyorsasággal rendelkezik, hanem pontosság tekintetében is felülmúlja elődjét, a T-80 2A46-2 fegyverét. A 9M119M1 Invar-M páncéltörő irányított rakéta kilövésének képessége a T-80BVM-et rendkívüli előnyhöz juttatja a távoli hadviselésben.  

A jelentős különbségeket kiemelve említést érdemel a T-80BVM fejlett tűzvezérlő rendszere. Az integrált többcsatornás lövész irányzéka, a Sosna-U az 1A40-4 tűzvezérlő rendszerrel kombinálva még kedvezőtlen időjárási körülmények között vagy esti órákban is fokozott célzást és követést biztosít. Ez rendkívül figyelemre méltó fejlesztés a T-80 1A33 tűzvezérlő rendszeréhez képest.  

Végül a T-80BVM egy kifinomult navigációs rendszerrel, valamint a legmodernebb kommunikációs berendezésekkel van felszerelve. Ez a jelentős fejlesztés felerősíti taktikai hatékonyságát és szinergiáját a csatatéren lévő egyéb eszközökkel. Ez kétségtelenül jelentős előrelépés a T-80-hoz képest, amelyből hiányoztak ezek az élvonalbeli rendszerek.

Címkép: T-80 harckocsik Szentpétervár közelében

Forrás:

https://bulgarianmilitary.com/2024/04/01/near-st-petersburg-hundreds-of-t-80-tanks-await-modernization/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük