A HRH Mohammad bin Salman koronaherceg, miniszterelnök és a Hadiipari Hatóság (GAMI) igazgatótanácsának elnöke vezetése alatt a World Defense Show 2024-ben második alkalommal kerül megrendezésre Szaud-Arábiában, Rijadban.

A kiállítás jelszava: „Equipped for Tomorrow” („Holnapra Felszerelve”) volt. A kiállítók ennek megfelelően a jövő felszerelését kívánták bemutatni.

A február 4. és 8. között megrendezett World Defense Show 2024 célja a védelmi ipar B2B (Business to Business) eseményének megteremtése, amely támogatja az érintett minisztériumokat és hatóságokat, és megerősíti a nemzeti elkötelezettséget a show növekedése és sikere iránt.

A kiállításra az amerikai védelmi cégek tömegesen érkeztek, hogy megmutassák áruikat, élükön olyanokkal, mint a Lockheed Martin, a Boeing és a Raytheon.

Kínai részvétel

Figyelemre méltó, hogy a kínai cégek szerezték meg a legtöbb alapterületet a fogadó országon, Szaúd-Arábián kívül.

Peking ráadásul  a kiállítás történetében először, légi bemutatót is rendezett!!!

A szervezők által megosztott adatok azt mutatták, hogy Kína kiállítási területe 4668 négyzetméter volt, ami a legnagyobb a nemzetközi meghívottak közül. Törökország területe 4355 négyzetméter volt, az Egyesült Államoké pedig 3335 négyzetméter. Oroszország valamivel több mint 800 négyzetméteren állított ki.

A kiállítás kiállítói listája szerint összesen 36 kínai vállalat vett részt a rendezvényen, és a Népi Felszabadító Hadsereg (PLAAF) Ba Yi Aerobatic Team J-10-es repülőgépeinek repülő bemutatója is sorra került. Ez a légibemutató volt az első a védelmi világkiállításon.

A kiállító főbb vezető kínai védelmi vállalkozók és hadiipari cégek közé az alábbiak tatoztak:

  • Aerospace Long-March International Trade Co. (ALIT)
  • China National Precision Machinery Import/Export Corporation (CPMIEC)
  • China National Aero-Technology Import and Export Corporation (CATIC
  • China Great A Wall Industry Corporation (CGWIC)
  • China State Shipbuilding Corporation (CSSC)
  • ELINC
  • China North Industries Corporation (Norinco)
  • Poly Defence.

A Kína által bemutatott teljes méretű felszerelések széles választékát a fegyveres és fegyvertelen drónok uralták, de kiterjedtek vadászrepülőgép-modellek, levegő-levegő rakéták, nagy hatótávolságú légi és rakétavédelmi rendszerek, páncéltörő- és C4ISR rendszerek bemutatására is.

Látható volt egy Wing Loong II fegyveres drón szaúd-arábiai jelzésekkel, mint amilyeneket 2017-ben adtak el a Királyságnak. Bemutattak egy LD-35 35 mm-es légelhárító löveget és integrált légvédelmi fegyverrendszert, egy CM-302 szuperszonikus hajóelhárító rakétamodellt és a Norinco Blue Arrow légi- felszíni rakétacsaládját. A Norinco egy Red Arrow 12E páncéltörő rakétát és egy 155 mm-es GP155B GPS irányított lövedéket is bemutatott.

Kevésbé ismert cégek, például a pekingi székhelyű Hoverwing Technology csoport is bemutatták áruikat, köztük a HW150V hibrid vertikális fel- és leszállási (VTOL) drónt. Az ISR platform hatótávolsága 300 kilométer, maximális teherbírása 160 kilogramm, működési időtartama 10 óra, utazósebessége pedig akár 150 kilométer per óra is lehet, a céges tájékoztató szerint.

Kína és Szaúd-Arábia szoros katonai kapcsolatai, amelyek az elmúlt években közös haditengerészeti gyakorlatokat is tartalmaztak, továbbra is aggasztóak az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek számára, de kevés bizonyíték van arra, hogy Peking megzavarná az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia védelmi üzletágát bármely területen.

USA részvétel

A kiállításra az amerikai védelmi cégek tömegesen érkeztek, hogy megmutassák áruikat, élükön olyan nagyágyúkkal, mint a Lockheed Martin, a Boeing és a Raytheon.

Bár az amerikai cégek nem foglaltak el nagy kiállítási területet, jóval több mint 100 szervezet szerepel a hivatalos listán. Azok az amerikai tisztviselők, akik aggódnak Pekingnek a Közel-Keleten való befolyásának kiterjesztésére tett erőfeszítései miatt, vigasztalódhattak, hogy nem jöttek létre újabb kínai megrendelések, legalábbis nyilvánosan nem.

Az Egyesült Államok vezeti a globális fegyverexportőrök listáját, amelyet nagyrészt Rijád megrendelései vezérelnek. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint 2018 és 2022 között Washington teljes védelmi exportjának csaknem egyötödét a Királyság rendelte meg. Ugyanebben az időszakban a kínai katonai exportot a pakisztáni, bangladesi és szerbiai megrendelések uralták.

A SIPRI szerint Kínának is jelentős lemaradása van, ha be akarja érni az Egyesült Államokat a védelmi export tekintetében. Kína alacsony, 5,2 % részesedéssel rendelkezik, ami elmarad Washington 40 % részesedésétől.

Az oroszok Rijádban

Amerika másik legnagyobb geopolitikai riválisa, Oroszország kisebb jelenléttel vett részt a World Defense Show-n mint Kína, de még így számára ez a legnagyobb kiállítás az öbölben az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta.

Az orosz cégek itt a védelmi platformok változatos gyűjteményét mutatták be nemcsak méretarányos modellként, hanem a tényleges rendszereket is. Ide sorolhatók az Orlan drónok, páncélozott MRAP járművek, az IL–76MD-90A katonai szállítórepülőgépek a statikus bemutató területen, valamint rakéták, Kalasnyikov fegyverek.

Bár csak négy orosz szervezet szerepelt a kiállítói listán, valójában több mint 20 vállalat termékei voltak bemutatva, sok közülük a Rosoboronexport állami védelmi exportügynökség égisze alatt.

„2022-höz képest az orosz kiállítás mérete megduplázódott” – mondta Alekszandr Mikheev, a Rosoboronexport főigazgatója február 1-i nyilatkozatában.

Az orosz kormány által a hét elején kiadott külön nyilatkozatában Manturov azt állította, hogy „a bemutatott minták többsége [a kiállított orosz felszerelésből] valós tapasztalattal rendelkezik a harcban való felhasználásról”, ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország „termékei hagyományosan nagy érdeklődést váltanak ki.”

A bemutató előtt a Rosoboronexport azt is elmondta, hogy több UAV-típust kínál exportra, köztük az Orion felderítő/csapásmérő UAV-t, az Orlan-10E és az Orlan-30 felderítő drónokat, valamint a Kub-E „bolyongó” lőszert.

„Tárgyalásokat folytatunk a drónok helyi előállításáról a megrendelő területén, közös kutatás-fejlesztési munkáról a fejlett drónokon” – tette hozzá a közlemény. „Ezek a javaslatok a pilóta nélküli járművek tömeges, valós harci körülmények között történő alkalmazásának, infrastruktúrájának megszervezésében szerzett gazdag tapasztalatokon alapulnak.”

A World Defense Show-n, ellentétben a Dubai Airshow-val és az IDEX-szel, amelyre tavaly az Egyesült Arab Emírségekben került sor, az orosz stand a beltéri kiállításon volt, más nemzetközi cégek standjai és standjai között, nem különálló kiállítási területen.

A Szaúd-Arábia védelmi minisztere, Khalid bin Salman bin Abdulaziz herceg és Denis Valentinovics Manturov orosz miniszterelnök-helyettes találkozott a kiállításon, hogy megvitassák a „hadiiparban folytatott közös együttműködés szempontjait” – áll a Saudi Press Agency jelentése szerint .

Magyar részvétel

A kiállítói lista szerint 1 (egy) magyar cég vett részt az eseményen, az Infinit Simulation Ltd.

Az Infinit Simulation Kft. a kiállítói ismertető szerint VR (Visual Reality) taktikai szimulációs szolgáltató. A Magyar Honvédség által támogatott kutatás-fejlesztéssel, tudományos kutatási projektekkel foglalkozik.

A kiállítással kapcsolatos tapasztalataikat egyelőre nem ismerjük.

Összegzés

A szervezők csütörtökön bejelentették, hogy összességében 61 megrendelést adtak fel, mintegy 26 milliárd SAR (6,9 milliárd dollár) értékben, és 73 egyetértési megállapodást is kötöttek, köztük több amerikai és európai vállalattal.

Forrás:

https://breakingdefense.com/2024/02/china-makes-presence-felt-at-saudi-arabian-defense-show-outpacing-us-russia/?utm_medium=email&_hsmi=293696078&utm_content=293696078&utm_source=hs_email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük