Svédország megállapodást kötött Magyarországgal további Gripen C vadászgépek vásárlásáról és a meglévő repülőgépek tulajdonjogának átruházásáról.

Erről az SVT svéd kiadvány számolt be (lásd a lenti forrás hivatkozást).

A megállapodás értelmében Magyarország további négy Gripen C vadászgépet rendelt, valamint további 10 évvel meghosszabbította a meglévő Gripen vadászrepülőgép flotta műszaki támogatását. Általánosságban elmondható, hogy a magyar vadászrepülőgép flotta műszaki támogatásáról szóló megállapodásnak 2026-ban kellett volna lejárnia. De tekintettel a meghosszabbításra, a Saab 2036-ig támogatja.

A Magyar Légierő ma 14 vadászgéppel rendelkezik, köztük 12 együléses a C változatban és két kétüléses a D változatban.

2026-ban a Gripen vadászrepülőgépek teljes flottája Magyarország tulajdonába kerül. Emellett a Honvédelmi Minisztérium és a Saab cég között 2021 augusztusában kötött szerződés értelmében a gépeket modernizálják.

A magyar gépek mindenekelőtt megkapják a továbbfejlesztett PS-05/Mk4 radart, valamint az MS 20 Block 2 szintig a szoftvereket.

Emellett új IRIS-T rakétákkal is feltöltődik a magyar járművek arzenálja, amelyeket 2021. decemberében rendeltek meg Németországból. Az új rakéták jobb lehetőségeket biztosítanak a légi célpontok kis távolságban történő megsemmisítésére, mint a meglévő amerikai AIM-9M rakéták.

Magyarország régóta kapcsolatban áll a Saabbal, 2001-ben Gripen bérleti szerződést írt alá a Gripen A/B standard változat megvásárlására.

A gépeket már 2004-ben radikálisan modernizálták Gripen C/D változatra, és a Magyar Légierő a mai napig használja azokat.

Néhány tény a JAS 39 Gripen Magyarországi alkalmazásának történetéről:

Magyarország és Svédország 2001-ben kötötte meg első részletvásárlási szerződését. Tizenegy évvel később meghosszabbították a szerződést, amely a mai napig 2026-ig szól.

2026 elején az összes gép teljesen magyar tulajdonba kerül.

Az első gépek 2006-ban érkeztek meg, azóta Magyarország 14 C- és D típusú Jas 39 Gripent használ. Magyarország ezzel az első NATO-országként használta a Gripeneket.

2014-ben a meglévő szerződéshez egy kiegészítő megállapodást írtak alá, amely többlet karbantartó berendezésekről szólt Magyarország nemzetközi műveletekben való részvételi képességének erősítése érdekében.

2024-ben Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvédelmi Anyagművek Főigazgatója új kibővített megállapodást írt alá, amely azt jelenti, hogy Magyarország 2036-ig négy új C-gépet vásárolhat, valamint támogatásban és logisztikai segítséget kaphat.

Érdekességképpen felelevenítjük, hogy a Gripen repülőgépek mely országokban repülnek:

  • Svédország: 100 Gripen C, és 60 további Gripen E-t rendeltek.
  • Csehország: 14 Gripen C
  • Magyarország: 14 Gripen C/D
  • Thaiföld: 12 Gripen C
  • Dél-Afrika: 26 Gripen C
  • Brazília: Rendelt 36 Gripen E.

A legújabb fejlemények:

2024. újév előestéjén a brazil légierő újabb Gripen E típusú vadászgépet kapott a svéd Saab cégtől. A gép a 4107-es sorozatszámot kapta, ami azt jelzi, hogy ez a hetedik repülőgép, amelyet átadtak a svéd Saab cégtől a brazil légierőnek.

A Brazília és Svédország között 2014-ben aláírt szerződés a technológia-átadási megállapodás részeként az F-39-es brazil Embraer üzemében történő gyártását is tartalmazza. Az országban gyártott alkatrészeken kívül a Saab már el is küldött egy készletet, amely tartalmazza a szárnyak és a törzs elemeit, illetve a gép összeszereléséhez szükséges szerszámokat. 2023. májusban be is üzemelték az összeszerelő sort.

A szerződésben foglalt menetrend alapján 2027-ig fog sor kerülni az összes Gripen átadására.

Forrás:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-och-ungern-skriver-under-nytt-avtal-om-jas-39-gripen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük