A svéd kormány az ország védelmi költségvetésének növeléséről döntött. A cél, hogy elérjék a NATO keretein belül elvárt költségvetési ráfordításokat.

Erről a svéd kormány honlapja számolt be .(lásd a lenti forrást).

A védelmi költségvetés növelése az orosz fenyegetés erősödése és a NATO-tagok által elvárt védelmi ráfordítás miatt szükséges.

Figyelembe véve a felfelé történő kiigazításokat és a korábbi döntéseket, a katonai védelem előirányzatai 2023 és 2024 között több mint 27 milliárd svéd koronával nőnek, ami 28 százalékos növekedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a védelmi kiadások 2020 óta megduplázódtak, és Svédország 2024-ben eléri a NATO meghatározása szerinti, a GDP két százalékának megfelelő védelmi kiadási célt. 

Innovációs és fejlesztési beruházások 

A technológiai fejlesztések egyre nagyobb hányada jelenleg a magánszektorban zajlik. A 2024-es költségvetési törvényjavaslatban a kormány 88 millió svéd korona elkülönítését javasolja a Svéd Fegyveres Erők irányítása alatt álló katonai innovációs és kutatási programnak. A Svéd Védelmi Kutatási Ügynökségbe való befektetéseket is javasolják, hogy jobban nyomon tudják követni, rangsorolni és kezelni a feltörekvő és forradalmi technológiákat. 

Beruházás védelmi eszközökbe  

A 2024-es költségvetési törvényjavaslat lehetővé teszi a védelmi eszközök terén történő jelentős beruházások folytatását. Ez vonatkozik például a tüzérségi rendszerekre, a taktikai szállító repülőgépekre, az új felszíni harci hajókra, a JAS 39E és a Blekinge-osztályú tengeralattjárók folyamatos fejlesztésére és gyártására. A következő években a védelmi anyagok karbantartását javítják a rendelkezésre állás növelése érdekében.  

Fentieken túl a svéd védelmi minisztérium ambiciózus terveket hajt végre a fegyveres erők modernizálására, amelyek lehetővé teszik az ország számára, hogy ne csak saját határain belül, hanem nemzetközi területeken is képesek legyenek működni.

A svéd haditengerészet jelenleg egy új típusú felszíni hajót fejleszt a Visby-osztályú korvettek helyére. Az új típusú hajók létrehozásának munkálatai már megkezdődtek.

Az IDV (Iveco Defense Vehicles) megállapodást írt alá a Svéd Védelmi Fegyverügyi Hatósággal (FMV) is, amely könnyű járművek szállítására vonatkozik a svéd fegyveres erők számára. Amint azt a vállalat publikálta, keretmegállapodást írt alá legfeljebb 3000 darab MUV 4×4 típusú (Military Utility Vehicle – Katonai Haszonjármű) típusú LMPV (Light Multi Purpose Vehicle – Könnyű Többcélú Jármű) szállítására. Ez a fegyveres erőket járművekkel látja el az állomány A pontból B pontba szállításához.

A svéd légierő jelenleg a továbbfejlesztett Gripen E/F vadászgépek átvételére készül, amelyek az ország légi komponenseinek gerincét képezik, és jobb svéd légvédelmet és nagy hatótávolságú csapásmérő képességet biztosítanak.

A védelmi tervek megvalósítása érdekében az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 250 darab AIM-120C-8 rakéta esetleges eladását a svéd légierő számára. A szerződés értéke 605 millió dollár, beleértve a kiegészítő felszereléseket és a rakéták pótalkatrészeit.

Forrás:

https://government.se/press-releases/2023/09/major-investments-in-military-defence-and-nato-targets-projected-to-be-reached/

https://mil.in.ua/uk/news/shvetsiya-zbilshuye-oboronnyj-byudzhet-v-ramkah-nato/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük