A svéd Védelmi Beszerzési Ügynökség (FMV) megrendelést adott le finn Patria 6×6 páncélozott csapatszállító járművek beszerzésére. Erről a Patria cég a hivatalos honlapján adott információt  (lásd a lenti forrást).

A svéd Védelmi Beszerzési Ügynökség és a finn Patria cég összesen 321 darab Patria 6×6 páncélozott csapatszállító jármű vásárlásáról írt alá szerződést. 2023-ban a Svéd Fegyveres Erők már 20 ilyen típusú páncélozott szállítójárművet szereztek be.

A megrendelés összértéke 470 millió euró, ami az egyik legnagyobb beszerzési program Svédországból a finn Patria számára.

A páncélozott csapatszállítók járművek speciális járműként készülnek majd el a légvédelmi szolgálatok, a műszaki egységek és a tüzérségi egységek, mint felhasználók számára. A jármű moduláris felépítésű, és sokféle célra konfigurálható. A jármű fontos sarokkövét képezi Svédország növekvő védelmi képességének. 

A jármű műszaki adatairól a lent feltüntetett forrás bővebb információkat tartalmaz.

Fentieken túl az alábbiakban megtekinthetünk egy rövid (1’42”) YouTube videót a most beszerzésre kerülő Patria 6×6 páncélozott csapatszállító járműről.

Svédország aktív vásárlója a Patria más páncélozott szállítójármű-modelljeinek is. Így a svéd fegyveres erőknek jelenleg 35 darab XA-180S, 148 darab XA-203S és 113 darab XA-360 AMV páncélozott jármű áll a rendelkezésére.

A Patria hazai (finn) megrendeléseket is kapott a közelmúltban az alábbiak szerint:

A Finn Védelmi Minisztérium 40 darab Patria 6×6 páncélozott szállítójárművet rendelt a multinacionális CAVS (Common Armored Vehicle System) program részeként. Ezt megelőzően a minisztérium szerződést írt alá a 91 darab Patria 6×6 páncélozott szállítójármű vásárlásáról, amelynek keretében a megállapodás további 70 darab páncélozott szállítójármű beszerzésére is opciót tartalmaz.

A Patria

A Patria védelmi, biztonsági és repülési életciklus-támogató szolgáltatások, technológiai megoldások nemzetközi szolgáltatója. A Patria számos helyszínen található, köztük Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Belgiumban, Hollandiában, Észtországban, Lettországban és Spanyolországban. A Patria több mint 3000 szakembert foglalkoztat. A Patria a finn állam (50,1%) és a norvég Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%) tulajdonában van. A Patria a Nammo 50%-os tulajdonosa, és ez a három vállalat együtt alkot egy vezető északi védelmi partnerséget. 

Címkép: Patria 6×6 páncélozott csapatszállító jármű

Forrás:

https://www.patriagroup.com/newsroom/news/2024/sweden-purchases-over-300-armoured-vehicles-from-patria

Patria 6×6 (patriagroup.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük