Megkezdődhet a Carl-Gustaf páncéltörő gránátvetők indiai gyártása

A svéd Saab cég engedélyt kapott az indiai hatóságoktól a Carl-Gustaf páncéltörő gránátvető indiai gyártásának megkezdésére.

Ez egy mérföldkő a Saab fejlődésében egy új indiai gyártóüzem létrehozása felé, amely a Carl-Gustaf vállról indítható fegyver legújabb generációját fogja gyártani. 

A SAAB cég ezt a hírt november 9-én a honlapján jelentette be (lásd a lent hivatkozott forrást).

A Saab indiai albeszállítókkal fog együttműködni, és az üzemben gyártott rendszerek teljes mértékben megfelelnek a helyi követelményeknek.

” Megtiszteltetés számunkra, hogy minket, egy globális védelmi vállalatot bíztak meg, és hogy jóváhagyást kaptunk 100%-os közvetlen külföldi befektetésre Indiában. Ez alátámasztja erős elkötelezettségünket a „Made in India” elv mellett, valamint kiváló együttműködésünket az indiai fegyveres erőkkel” – mondta Jørgen Johansson, a Saab Dynamics üzletágának vezetője.

A Carl-Gustaf páncéltörő gránátvető 1976 óta áll szolgálatban az indiai hadseregben, és az indiai fegyveres erők fő vállról indítható fegyvereként tartják nyilván.

A gránátvetők Indiában történő helyi gyártása (lokalizálása) jelentősen növelheti ezeknek a fegyvereknek az Indiai Fegyveres Erők számára történő vásárlási volumenét.

Carl-Gustaf páncéltörő gránátvető jelentős nemzetközi sikereket is a magáénak mondhat. Használatban van a világ mintegy 44 országában. Ezév októberében a svéd Saab cég megrendelést kapott a Japán Önvédelmi Erőktől több mint 300 Carl-Gustaf gránátvető szállítására. Júliusban a cég bejelentette, hogy Ausztrália gránátvetőket vásárol, amelyeket 2024-2025-ben állnak szolgálatba az Ausztrál Hadseregnél. Ezenkívül a Carl-Gustafot Litvánia és Észtország is megvásárolja.

A Carl-Gustaf páncéltörő gránátvető legújabb, M4 jelzésű változatát a Magyar Honvédség is rendszeresítette a szovjet-orosz gyártmányú RPG-7 páncéltörő gránátvető váltó típusaként.

A Carl Gustaf M4 magyar rendszerbe állítását 2019 januárjában jelentette be Böröndi Gábor akkori vezérkari főnök helyettes. Sajtó források szerint az akkori beszerzési értéke 15,5-20 milliárd HUF volt.

A SAAB-ról

A Saab egy vezető védelmi és biztonsági vállalat, amelynek tartós küldetése, hogy segítsen a nemzeteknek megőrizni az emberek és a társadalom biztonságát. A 20 000 tehetséges ember által felhatalmazott Saab folyamatosan feszegeti a technológia határait egy biztonságosabb, fenntarthatóbb és igazságosabb világ megteremtése érdekében. A Saab fejlett repüléstechnikai rendszereket, fegyvereket, irányító és ellenőrző eszközöket, érzékelőket és víz alatti rendszereket tervez, gyárt és tart karban. A Saab központja Svédországban található. Világszerte jelentős műveleteket végez, és több nemzet hazai védelmi képességének része.

Forrás:

https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2023/saab-approved-for-100-ownership-of-carl-gustaf-manufacturing-facility-in-india

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük