A Cseh Köztársaság lezárta a tárgyalásokat CV90-es gyalogsági harcjárművek beszerzéséről az örnsköldsviki BAE Systems Hägglunds céggel.

Az önálló Csehország eddigi történetének legnagyobb értékű fegyverbeszerzését május 24-én hagyta jóvá a cseh kormány. A kabinet ülése után Jana Cernochová védelmi miniszter sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a harcjárműveket cseh-svéd kormányközi szerződés útján szerzik be.

A döntés egy 2022-ben aláírt memorandumra épül, amely a lánctalpas harcjárművek megvásárlásáról szól a svéd kormánytól. A BAE Systems 2021-ben ajánlatot nyújtott be CV90 MkIV-ekre a Cseh Köztársaságnak.

A 22 milliárd svéd korona (2,2 milliárd dollár) értékű megállapodás 246 darab CV90 MkIV-t szállít hét különböző változatban.

Svédország szállítási támogatást és információcserét is biztosít Csehország számára a CV90-ek képzése, üzemeltetése és folyamatos fejlesztése során, az ország követelményeinek megfelelően.

„A CV90 felhasználói csoport kilencedik tagjaként a Cseh Köztársaság és hadserege profitálni fog ebből a jól bevált gyalogsági harcjárműből, amely a mobilitás, a tűzerő, a védelem és a jövőbeni növekedési potenciál vezető kombinációját biztosítja” – jelentette ki a BAE Systems Hägglunds ügyvezető igazgatója Gustafsson-Rask.

„Ez a szerződés a cseh ipar számára is jelentős, évtizedekig tartó győzelmet jelent.”

A kiállításon a BAE Systems képviselője elmondta, hogy a cseh hadiipar fogja előállítani a szerződés értékének 40 %-át, már rendelkezésre álló kapapcitások (technikai és humán) felhasználásával, anélkül, hogy jelentős új állami beruházásokra (építmények terület, új ipari struktúra stb.) lenne szükség. Amennyiben a BAE Systems nem tartaná be a vállalt 40%-os cseh ipari részvétel biztosítását, akkor megfelelő büntetést illetve kompenzációt kell biztosítaniuk.

Ebben az ipari együttműködésben a szállító BAE Systems és a kooperáló mintegy 30 cseh védelmiipari cég között közvetlen szerződéses kapcsolat jön létre anélkül, hogy az állam bármilyen vállalkozói szerepet látna el. A projektben érintett cégek nagy része már aláírta az együttműködési szerződést a BAE Systems-sel.

„Nagy előnyök” biztosítása

A CV90 MkIV a BAE Systems gyalogsági harcjárművének legújabb példánya.

A harcokban bevált rendszer már működik a nemzetközi erőkkel, amelyek közül több a NATO és az ENSZ tagja.

Olyan képességekkel rendelkezik, amelyek segítik a felhasználókat a légi és szárazföldi célpontok elleni taktikai és stratégiai kihívásokban, különféle terepen és forgatókönyvekben.

„Üdvözöljük a sikeres CV90 felhasználói csoportos együttműködés újabb tagját” – mondta Joakim Wallin , a svéd védelmi anyagok adminisztrációjának exportműveleti vezetője .

Jelenleg mitegy 1300 darab CV90 használnak Dániában, Estóniában, Finnországban, Norvégiában, Svédországban, Svájcban, Hollandiában és most Szlovákia és Csehország is a csapat tagjává vált.

„Amikor több ország együtt használ és fejleszt egy rendszert, az minden felhasználó számára nagy előnyökkel jár, mint például megnövekedett képesség, nagyobb rendelkezésre állás, nagyobb lehetőségek az operatív együttműködésre, és mindezt alacsonyabb költségek mellett.”

CV90 Szlovákiában is

Csehország előtt Szlovákia lett a nyolcadik ország, amely új CV90-es gyalogsági harcjárművet kért katonaságához.

Az ország tavaly decemberben 1,37 milliárd dollárt költött 152 különböző konfigurációjú harcjármű vásárlására.

A fentiek alapján Csehország és Szlovákia együtt 398 darab CV90 gyalogsági harcjárművet fognak üzemeltetni. A projekt ára együttesen 3.57 milliárd dollár.

Forrás:

https://www.thedefensepost.com/2023/05/25/czech-cv90-vehicle-negotiation-sweden/

One thought on “Svéd CV90 harcjármű a cseheknek”
  1. Ellentételezés, vagy ipari kooperáció? Emlékezetes, hogy az EDA-ban (European Defence Agency) folytatott hosszas küzdelem és ellenálllás után a nagy európai fegyvergyártók (német, francia) nyomására 2010-es évek elején az Európai Bizottságnak sikerült tilalom alá vonni az ellentételezést. A fenti, igen érdekes irás azonban azt is mutatja, hogy az „industrial cooperation”-t – amely a 90-es évek végéig szinonim – és nemzetközi szinten használt- terminus tecnicusa volt az offsetnek (ld. a 2010 áprilisában Budapesten megrendezett Global Industrial Cooperation Conference világtalálkozót), mégiscsak utat tör magának. Kormányoknak ugyan tilthatja az EU szabályozás, de a szállitó cégek szabadon állapodnak meg erről partnereikkel, business to business alapon. A svéd-cseh példa ékes bizonyiték és tanulság arra nézve, „offset” nélkül is lehet igen előnyös üzletet kötni a vevő ország és cégei számára.
    Köszönet a cikk szerzőjének!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük