Mielőtt a címben jelzett témát bemutatnánk, jelezzük, hogy a Leopard 2A4 spanyolországi javításával kapcsolatos eseményekről ebben a blogban már korábban is foglalkoztunk az alábbi címeken:

  • 2023. február 27. Spanyol Leopard 2 javítás Ukrajnának

Lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/spanyol-leopard-2-javitas-ukrajnanak

Ebben a posztban arról írtunk, hogy Spanyolország megkezdte azon Leopard 2A4 harckocsik javítását, amelyeket hamarosan Ukrajnának fognak adományozni. Ezzel párhuzamosan végzik a Leopard 2 legénységének kiképzését is.

  • 2023. április 24. Spanyol Leopárdok úton Ukrajnába

Lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/spanyol-leopardok-uton-ukrajnaba

A spanyol külügyminisztérium vezetője, Jose Manuel Albarez bejelentette, hogy Spanyolország hat Leopard 2A4-es harckocsit az ígért tízből a közeli napokban útnak indít Ukrajna számára. A további négy harckocsi szeptemberben kerül szállításra.

És most nézzük a mai címben jelzett témát:

A Santa Barbara Sistemas befejezte tíz Leopard 2A4 harckocsi javítását, amelyeket Spanyolország szállít Ukrajnának.

Az Infodefense közölte (lásd a lenti forrást), hogy szeptemberre további kilenc harckocsi készül el. A vállalat a sevillai Alcalá de Guadeira-i létesítményeiben készítette elő a tankokat.

Tavaly a Santa Barbara Sistemas egy tíz darabból álló tételt javított meg, amelyeket két ütemben – áprilisban és szeptemberben – küldtek Ukrajnába (lásd a fenti 2. pontot).

A tíz harckocsiból álló új csoport a spanyol kormány által idén márciusban ígért 19 harckocsi része.

A javítási munkálatok rekordidő alatt, három hónap alatt befejeződtek, és június végén átadásra készen álltak a Leopard harckocsik.

Várhatóan a közeljövőben megtörténik az ukrajnai átszállítás. Az első tételhez hasonlóan ezeken a harckocsikon egy sor helyszíni tesztet hajtottak végre, hogy ellenőrizzék berendezéseik és rendszereik működőképességét.

Az ukrán szárazföldi erők Leopard 2A4-es harckocsijai a zaragozai laktanyából érkeztek, ahol 2012 óta inaktív állapotban tárolták őket.

Az első tételtől eltérően ezek a gépek rosszabb állapotban voltak, alaposabb karbantartást igényeltek.

Így az ukrán fegyveres erők számára leszállított Leopard 2 harckocsik teljes száma 29 egységre nő.

Meg kell jegyezni, hogy Spanyolország 1995-ben kezdett kapni a lízingelt Leopard 2 harckocsikat kiképzési lízingszerződés alapján.

A Leopard 2A4 harckocsik nagyjavításának elkészültéről az infodefensaTV egy rövid (1’17”) spanyol nyelvű You Tube videót készített, amely az alábbiakban tekinthető meg.

Ma még körülbelül 60 harckocsi maradt a zaragozai tárolóbázison, amelyek közül 10-et már átvittek Ukrajnába, további 19 pedig átadásra vár.

Címkép: javításra váró Leopard 2A4 harckocsik

Forrás:

https://www.infodefensa.com/texto-diario/mostrar/4903726/santa-barbara-sistemas-finaliza-reparacion-diez-leopard-2a4-ucrania

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük