Spanyolország a következő napokban szállítja Ukrajnának az első hat felújított Leopard 2A4-et

Forrás:

https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-ukraine-samstag-271.html#Spanien

A címlapfotón a felújított Leopard 2A4 harckocsi látható a spanyol GDELS-SBS (General Dynamics European Land Systems Santa Barbara Sistemas) vállalatnál 2023. márciusában. Fotó: Spanyolország védelmi minisztériuma

2023 február 27-án tudósítottunk arról, hogy Spanyolország megkezdte az Ukrajnának átadásra kerülő Leopard 2A4 harckocsik javítását (lásd https://vedelmiiparblog.hu/blog/spanyol-leopard-2-javitas-ukrajnanak/ blog cikkünket

A fenti információhoz most azt tudjuk hozzátenni, hogy a spanyol külügyminisztérium vezetője, Jose Manuel Albarez bejelentette, hogy Spanyolország hat Leopard 2A4-es harckocsit az ígért tízből a közeli napokban útnak indít Ukrajna számára. A fennmaradó négy harckocsi érkezése később várható, amelyeket jelenleg még a Santa Bárbara Sistemas spanyol védelmi üzemben, Alcalá de Guadeirában (Sevilla) állítanak helyre. Ennek a négy harckocsinak a helyreállítása azok műszaki állapota miatt több időt vesz igénybe, ez a késés oka.

A média szerint körülbelül hat hétbe telt az első hat harckocsi helyreállítása. Március végén végrehajtották azok működési és lövészeti tesztjeit.

Albarez miniszter hangsúlyozta, hogy Spanyolország mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükség van erre.

Az elmúlt hetekben 55 ukrán katonát képeztek ki legénységnek és technikusnak a Leopard fő harckocsikon Spanyolországban.

Margarita Robles spanyol védelmi miniszter korábban arról számolt be, hogy a Leopard 2A4 harckocsikat tengeren szállítják majd. Madrid vállalta, hogy összesen 10 harckocsit ad át az ukrán fegyveres erőknek.

A spanyol hadsereg készletében 347 Leopard harckocsi van. Ebből 239 Leopard 2E, amelyet Spanyolországban gyártottak, és 108 Leopard 2A4, amelyeket Németországtól vásároltak használtan. A Leopard 2A4 harckocsik nagy részét több mint tíz éve szállították a hadsereg zaragozai logisztikai bázisára, és tárolási eljárásnak vetették alá (eltávolították róluk az akkumulátorokat, olajat stb.), hogy megakadályozzák a műszaki állapot romlását. Mindezért ezeknek a harckocsiknak az újbóli használat előtt helyreállítási munkára van szükségük egy erre szakosodott műszaki karbantartó bázison.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük