Spanyolország megkezdte az Ukrajnának átadásra kerülő Leopard 2A4 harckocsik javítását

Forrás: La Vanguardia

lavanguardia.com/politica/20230226/8784537/tropas-espanolas-nunca-nunca-participaran-guerra-ucrania.html

Spanyolország megkezdte azon Leopard 2A4 harckocsik javítását, amelyeket hamarosan Ukrajnának fognak adományozni. Ezzel párhuzamosan végzik a Leopard 2 legénységének kiképzését is.

A fenti információ Margarita Robles, Spanyolország védelmi miniszterétől származik, aki egy interjúban közölte mindezt a La Vanguardia számára.

„Az ügyben több Leopard modifikáció létezik: 2A4 és 2A6. A Zaragozában, mostoha körülmények között tárolt 2А4-et most javítják. Hamarosan befejeződik azok nagyjavítása” – mondta.

Fentieket követően lehetőség lesz a harckocsik átadására abba a zászlóaljba, amelyeket a többi ország által adományozott harckocsik is kerülnek.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy megkezdődött a harckocsizók (járművezetők és technikusok) kiképzése is.

„Már megkezdtük a Leopard harckocsik legénységének és a karbantartó műszakiak kiképzését is!” – mondta Robles. A spanyol kiképzők 55 ukrán katonát képeznek ki a német Leopard 2A4 harckocsik kezelésére.

Korábban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a kijevi látogatása során bejelentette, hogy legfeljebb 10 Leopard tankot tudnak adni Ukrajnának.

Jelenleg a páncélozott járművek modernizálására és karbantartására szakosodott spanyol Santa Bárbara Sistemas védelmi vállalat hat Leopard 2A4 harckocsi felkészítésén dolgozik a sevillai Alcala de Guadaira-i létesítményeiben. Február elején érkeztek oda a tankok helyreállításra, a zaragozai Casetas páncélozottjármű tárolóbázisról. Az átadandó harckocsik végleges száma a zaragozai bázison tárolt 53 harckocsi állapotától függ. A harckocsik kiszállítását március végére vagy április elejére tervezik.

A Santa Bárbara Sistemas-t 1960-ban alapították a spanyol védelmi minisztérium gyárainak összevonásával. Később a céget Spanyolország államosította, majd a General Dynamics Europe megvásárolta azt 2001 július 25-én. A cég a spanyol hadsereg egyik elsődleges beszállítója , és olyan nehézjárművek összeszerelését végzi, mint a spanyol hadsereg Leopard 2E fő harckocsija és a Pizarro gyalogsági harcjármű . A Santa Bárbara Sistemas elsődleges üzletága a páncélozott járművek , a különleges és kétéltű járművek, a fegyverrendszerek, a lőszerek és rakéták gyártása, valamint a kutatás-fejlesztés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük