Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elismerte a tüzérségi termelés növelésére irányuló terv késését.

Ezt az információt a The Moscow Times közölte (lásd a lenti forrást).

Shoigu a fentiekre vonatkozó nyilatkozatát az Uráli Közlekedésmérnöki Üzemben (Uraltransmash) tett látogatása során tette. Az ellenőrzés során bírálta a cég vezérigazgatóját, Oleg Emelyanovot a határidők késése miatt.

„Figyelj, fejezzétek be a hülyéskedést! 2022-ben kezdtünk el ezen a projekten dolgozni. A tervek szerint 2023-ban teljes kapacitással kellene üzemelni ezeknek a gépeknek. Ehelyett nálatok minden nyugodt, mintha minden rendben lenne” – mondta Sojgu az üzem vezetőségéhez fordulva.

Sojgu emlékeztetett arra, hogy az orosz elnök arra utasította, hogy növelje az önjáró tüzérség gyártását. Azt követelte, hogy az Uraltransmash vezetősége egy héten belül készítsen jelentést arról, hogyan tervezik elérni a kitűzött célokat.

„Ez az önjáró tüzérségre vonatkozik, és persze, ha kijöttünk a javítási tevékenyből, és az új Msta önjáró tarackok már jó ütemben vannak, akkor meg kell erősíteni más rendszereket” – mondta az orosz védelmi miniszter.

Emellett elmondta, hogy az orosz védelmi minisztérium hosszú távú szerződést ír alá a legújabb Koalitsiya-SV önjáró fegyverekre.

Az orosz Uraltransmash vállalat korábban bemutatta a 2S35 Koalitsiya-SV 152 mm-es önjáró tüzérségi löveg sorozatmintáját. Ezek az első gyártási minták. Ezt megelőzően az orosz csapatok kísérleti modelleket kaptak, amelyeket az Uraltransmash létesítményeiben korszerűsítettek.

A vállalkozás kapacitása eddig nem tette lehetővé a 2S35 Koalitsiya-SV önjáró fegyverek sorozatgyártásának megszervezését. Az üzem tevékenyságe az Msta-S önjáró fegyverek javítására és korszerűsítésére, valamint a Koalitsiya kísérleti modelljein végzett munkára korlátozódott.

2024 januárjában Shojgu felkereste a Raduga Állami Tervezőirodát is, ahol azt követelte , hogy az egyik irányított rakéta hatótávolságát 250-ről 300 km-re vagy még nagyobbra növeljék. Emellett elrendelte a precíziós irányítású lőszerek gyártásának növelését és korszerűsítését. 

Január 26-án a Honvédelmi Minisztérium vezetője a Haditechnika Átvételének Egységes Napján (ezt minden évben megtartják) arról  számolt be, hogy az orosz védelmi-ipari komplexum 2023-ban jelentősen megnövelte a fő keresett fegyverek és lőszerek gyártását. Elmondása szerint a fő erőfeszítések a nukleáris elrettentés erői és eszközei bevetését szolgáló infrastruktúra kialakítására, a repülőtéri hálózat és a haditengerészeti bázisrendszer fejlesztésére irányultak.

Címkép: Sojgu orosz védelmi miniszter az Uraltransmash cégnél Fotó: az Orosz Föderáció Honvédelmi Minisztériuma

Forrás:

https://www.moscowtimes.nl/2024/01/31/shoigu-priznal-proval-plana-rossii-po-uvelicheniyu-proizvodstvo-artillerii-a120035

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük