A közelmúltban tudósítást adtunk arról, hogy Kína a szingapúri kiállításon bemutatta az Apache helikopterre erősen hasonlító Z-10ME új harci helikopterét. Most magáról az Apache helikopterrel kapcsolatosan adunk olyan új híreket, amelyeket szintén a szingapúri kiállításon publikáltak.

Február 23-án, a Singapore Airshow 2024 alkalmával a Szingapúri Köztársaság légierejének parancsnoka Kelvin Khong vezérőrnagy bejelentette, hogy hamarosan elindul az általuk üzemeltetett Boeing AH-64D Apache harci helikopterek flottájának korszerűsítését és élettartamának meghosszabbítását célzó (SLEP – Service Life Extension Program) program.

A nyilatkozat szerint a gépeknek 2030. után is hatékonyan kell működniük. Az első AH-64D Apache 1999-ben érkezett meg az országba. A Boeing 2001-ig összesen húsz példányt szállított le. A fenti korszerűsítéssel kapcsolatos közlemény kérdéseket vet fel a projekttel kapcsolatban, mivel a következő években az Egyesült Államoknak be kell fejeznie az AH-64 régebbi verzióinak üzemeltetését támogató programot.

Ázsia esetében az ilyen típusú döntés Szingapúrban és Japánban problémákat vethet fel.

Nem zárható ki, hogy az ázsiai felhasználók esetében a korszerűsítés deklarálása és az élettartam meghosszabbítása azt eredményezheti, hogy a meglévő AH-64D helikoptereket alaposan átépítik AH-64E Apache változatra. Ezt az utat követték az Egyesült Államok és a Holland Királyság esetében. Nem zárható ki, hogy Görögország esetében ugyanezt fogják tenni.

A régebbi AH-64 Apache-ok korszerűsítését az AH-64E Guardian szabványra az arizonai Mesa városában található Boeing létesítményekben végzik, tehát a helikoptereket Ázsiából az USA-ba kell szállítani. Ezt a fajta eljárást alkalmazzák az Egyesült Államok Hadserege esetében is, amely szisztematikusan elrendeli a régebbi Apache helikopterek újjáépítését.

A Boeing 1984. januárjában szállította le az első amerikai hadseregnek az Apache AH-64A-t. Azóta az amerikai hadsereg és más országok több mint 2700 AH-64 Apache támadóhelikoptert kaptak. A Boeing Apache globális ügyfelei közé tartozik Egyiptom, Görögország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Korea, Kuvait, Hollandia, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság.

Az Apache ázsiai felhasználóinak száma egyébként növekszik. Az új AH-64E helikopterekből már több mint 120 darabot leszállították az új ázsiai címzettekhez: Indiába, a Koreai Köztársaságba és Tajvanra. A hírek szerint Ausztrália is a vásárlás mellett döntött, amely 29 új helikopter megvásárlását jelenti.

Címkép: Apache AH-64E helikopterek a levegőben Forrás: Boeing https://www.boeing.com/defense/ah-64-apache#overview

Forrás:

https://defencesecurityasia.com/en/singapore-upgrades-capabilities-of-its-ah-64d-apache-attack-helicopters/

https://www.boeing.com/defense/ah-64-apache#customers

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük