Címkép: illusztráció Girrafe 1x mobil platformon Forrás: SAAB

A Saab kifejleszti a Giraffe 1X radar „ultrakompakt” változatát

A svéd űrrepülési és védelmi vállalat, a Saab hétfőn bejelentette, hogy elindította a Giraffe 1X radar új Deployment Set konfigurációját, amelyet először a DSEI 2023 kiállításon (London, 2023 szeptember 12-15) mutatnak be nyilvánosan.

Amint azt a vállalat megjegyezte, az új konfigurációt úgy tervezték, hogy könnyen szállítható, gyorsan áthelyezhető és gyorsan üzembe helyezhető legyen: minden funkciója elvárható egy modern csatatéren, vagy ahol a légi fenyegetések bármely irányból valós kockázatot jelentenek a rögzített telepítésre.

A Giraffe 1X Deployment Set egy könnyen telepíthető, kompakt és robusztus, szoftver alapú, könnyű 3D AESA radar. Kis helyigénye és nagy keresési távolsága (75 km) kiválóan alkalmas sürgős, korlátozott lehetőségekkel rendelkező műveletekre. A Giraffe 1X Deployment Set sokoldalú megoldás mobil és fix telepítésekhez egyaránt.

„A Giraffe 1X Deployment Set egy rendkívüli módon telepíthető, amely a telepítés után azonnali légi képet biztosít. Folyamatosan toljuk az időkorlátokat, hogy az operatív erőknek legyen ideje a cselekvésre” – mondja Carl-Johan Bergholm, a Saab Felügyeleti üzletágának vezetője.

A Giraffe 1X minőségi légvédelmi céladatokat, drónérzékelést biztosít a parancsnokoknak az ellen-UAS-hoz, valamint érzékelési és figyelmeztetési képességet rakétákhoz, valamint tüzérséghez és aknavetőhöz. 

A Giraffe 1X folyamatos szoftverfrissítéseket kínál, hogy megfeleljen a felmerülő fenyegetéseknek.

Könnyű, többcélú megfigyelő radar

A Giraffe 1X egy ideális légtérfigyelő komponens a Ground Based Air Defense (GBAD – földi telepítésű légvédelem) tartományban, amely a földi légvédelmi parancsnokok számára minőségi céladatokat, drónészlelést és ellentüzérségi, rakéta és aknavető (C-RAM) érzékelést és figyelmeztetést biztosít. Ideális fő érzékelő a Very Short Range Radar (VSHORAD – kis távolságú radar) rendszerekhez, és használható hézagkitöltőként, amely kiegészíti a nagyobb GBAD rendszereket, vagy Counter-UAS (C-UAS) megoldásként.

Kicsi, könnyű, nagy teljesítményű 3D radar

A kompakt koncepció a Giraffe 1X-et tökéletes választássá teszi, ha folyamatos légtérfigyelésre van szükség a rövid hatótávolságú megfigyelés és a földi légvédelem részeként. Súlya és nagyon alacsony energiafogyasztása miatt könnyen integrálható bármilyen típusú mobil platformba vagy rögzített szerkezetbe.

A Giraffe 1X gyors megértést biztosít a légi helyzetről, lehetővé téve az azonnali és hatékony reagálást a változó fenyegetésekre, új taktikákra és változó működési feltételekre. A kompakt, nagy teljesítményű 3D radar másodpercenként lefedi a teljes keresési mennyiséget, és minden légi fenyegetést észlel, beleértve az alacsony, lassú és kicsi (LSS) célpontokat is.

Többfunkciós védelem

A Giraffe 1X egyidejű légtérfigyelést, GBAD céltárgyak rögzítését, valamint RAM érzékelési és figyelmeztetési képességeket biztosít a teljesítmény romlása nélkül. Tengerfelszín-felügyeleti képességgel is szállítható, és teljesen önállóan is konfigurálható C3 képességekkel.

Az automatikus nyomkövetési funkció gyors és megbízható visszajelzést ad a kezelőnek. A Giraffe 1X képes észlelni a merev és forgószárnyú célpontokat, a gyors rakétákat és a RAM-célpontokat, valamint a kisméretű UAV-kat nagy zsúfolt környezetben. Minden másodpercben lefedi a teljes keresési mennyiséget, és korai figyelmeztetést biztosít az erőknek. Fegyverrendszerek és taktikai adatkapcsolatok rugalmas integrációját is kínálja, ami nagy rugalmasságot biztosít a felhasználó számára a csatlakozási lehetőségek terén.

Drón Tracker (drónkövető) képesség

A Drone Tracker képesség a legmodernebb UAV észlelési teljesítményt kínál, a Giraffe radarok tervezése mögött meghúzódó innovatív gondolkodásmódra építve. Érzékeli és nyomon követi a kis/mini-UAV-kat, még a madaraktól is megkülönbözteti őket, a téves riasztások aránya az abszolút minimumra csökkent.

Alkalmazások széles skálájára használható, mint például a repülőtéri repülési zónák figyelésére, a saját erők helyi védelmére mozgás közben, táborok vagy polgári események védelmére, valamint nagyobb területek UAV megfigyelésére.

Forrás:

https://defence-blog.com/saab-develops-ultra-compact-version-of-giraffe-1x-radar/

https://www.saab.com/products/giraffe-1x

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük