A Saab fegyvereket és GLSDB-komponenseket gyártó új üzemet hoz létre az Egyesült Államokban

GLSDB – Ground-Launched Small Diameter Bomb (Földről indított kis átmérőjű bomba)

A SAAB egy új, szárazföldi harci fegyvereket és rakétarendszereket gyártó létesítménnyel növeli jelenlétét az Egyesült Államokban – mondta a Defence News-nak (lásd: lenti hivatkozás) a vállalat amerikai kirendeltségének vezetője.

Az új telephely a svéd vállalat globális gyártási törekvésének része, hogy megnégyszerezze globális kapacitását a szárazföldi harci fegyverek előállítására – mondta Erik Smith.

„Nagy piaci lehetőséget látunk a mai termékekre és a jelenleg fejlesztés alatt álló termékekre is” – mondta Smith. „Ahogy ez a létesítmény felfut, jól ismert termékek és néhány olyan új termék kombinációját fogja előállítani, amelyek még nem jelentek meg a piacon.”

Smith szerint a létesítmény fejlett gyártási képességekkel és innovációs központtal rendelkezik majd, hogy növelje az állam hadianyag-gyártási kapacitását. Azt is elmondta, hogy támogatni fogja a GLSDB vagy GLSDB rendszer alkatrészeinek, valamint közelharci fegyverek gyártását.

A SAAB jelenleg egy telephely kiválasztását végzi, és pályázati felhívást adott ki. Hat állam indult, de Smith nem hajlandó jelölteket azonosítani. Elmondta, hogy a vállalat 2024 végére tervezi kiválasztani a telephelyet,  a termelés megkezdését  pedig 2026-ra tervezi.

A GLSDB segítségével a tüzérségi rendszer messziről is eléri akár a nehezen megközelíthető célpontot is, miközben megmarad a kis átmérőjü rakéta légi manőverezési képessége és pontossága. Olyan mobil tüzérségi rendszerekről indítható, mint például a High Mobility Artillery Rocket System.

A GLSDB bombák maximális kilövési távolsága elérheti a 150 kilométert. A bomba egy rakétamotor segítségével 900-1200 m/s sebességre gyorsul, majd amikor eléri a kb. 15-25 ezer méteres magasságot, lekapcsolják a gyorsítóegységről és irányított siklásba kezd.

A GLSDB működés röviden (1’13”) az alábbi YouTube videón tekinthető meg.

A SAAB már az elmúlt évekbenmegkezdte terjeszkedését az Egyesült Államokban.

2023-ban a vállalat két, személyzet nélküli víz alatti járművekre összpontosító létesítményt létesített Rhode Island-ben és Massachusettsben, valamint Kaliforniában, hogy támogassa az Egyesült Államok tengerészgyalogságainak képzését.

2021-ben a SAAB fejlett repülőgép-gyártó üzemet nyitott West Lafayette-ben, Indiana államban, ahol megépíti a Boeing T-7-es oktatórepülőgépeinek hátsó törzsét.

A Defence News Top 100-as listája szerint a Saab jelenleg a 33. legnagyobb védelmi vállalkozó a világon.

Címkép: illusztráció – a GLSDB modelljének bemutatása a 2022-es AUSA kiállításon. Fotó: Aaron-Matthew Lariosa

Forrás:

https://www.defensenews.com/industry/2024/03/26/saab-to-expand-us-footprint-with-new-munitions-facility/

Boeing, Saab Unveil Ground Launched SDB (defensenews.com)

Top 100 | Defense News, News about defense programs, business, and technology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük