Március 26-án a Saab bejelentette, hogy megállapodást ír alá az Airbus Defence and Space-vel az Arexis elektronikus harci pod (pod: a repülőgép alatti elektronikus függesztmény) gyártásáról. Az eszközöket integrálni fogják a Luftwaffe Eurofighter EK repülőgépeivel.

A svéd gyártó közleménye szerint a podok átadása 2024-26-ban történik. A szerződés tizenöt eszköz szállítását teszi lehetővé.

Az Eurofighter váltja fel a jelenleg üzemelő Pavania Tornado repülőgépeket, amelyek szolgálata a tervek szerint 2030 után ér véget.

Tavaly júniusban döntöttek arról, hogy a Helsing/Saab konzorcium ajánlatát választják ki az Eurofighter repülőgépekhez szükséges elektronikus haditechnikai eszközök szállítására. Akkoriban azt feltételezték, hogy a gyártási szerződést 2023 végéig írják alá, de erre csak a közelmúltban került sor.

A Saab sikere a német piacon nagy meglepetés volt, és megnyitja az utat a más platformokon alapuló speciális elektronikus platformok építésével kapcsolatos további munkák felé.

Az Arexis egyike lesz az Eurofighter repülőgép számos újdonságának. A terv szerint a gépeket Northrop Grumman AGM-88E AARGM rakétákkal integrálják, amelyeket már szállítanak a német katonai repülésnek. Ezen túlmenően az Eurofighter konzorcium filozófiájának megfelelően a gépeknek fejlett elektronikus hadviselési rendszerrel kell rendelkezniük, amely digitálisan védelmet nyújt a légvédelmi rendszerek vagy az ellenséges harci gépek fenyegetései ellen, az ún. elektronikus lopakodó. További elemként szerepel a mesterséges intelligencia alkalmazása, amelynek feladata a fedélzeti rendszerek által gyűjtött adatok elemzése lesz. Célja, hogy kiegészítse, illetve támogassa a pilótát a harci repülések során.

„A légi fedélzeti platformok elektronikus hadviselési rendszereinek fejlesztésében szerzett szilárd tapasztalatunk és az Airbusszal folytatott hosszú távú együttműködésünk kulcsfontosságú lesz az Eurofighter EK német légierőhöz való eljuttatásában. A fejlett hardvert és a mesterséges intelligencia-kompatibilis szoftvert kombinálva az Arexis szenzorcsomagunk az elkövetkező évtizedekben jövőbiztos elektronikus hadviselési képességekkel erősíti a német védelmet” – mondta Micael Johansson, a Saab vezérigazgatója és elnöke.

A Saabot stratégiai mesterségesintelligencia-partnere, a Helsing fogja támogatni, az Arexis csomag pedig a Helsing mesterséges intelligencia platformját fogja tartalmazni. Az Arexis lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy összetett és zsúfolt elektromágneses környezetben észlelje, megkeresse és azonosítsa a radarsugárzókat.

Az Arexis egy bevált EW csomag harci repülőgépekhez, a legújabb érzékelőkkel és önvédelmi képességekkel. Moduláris, és szinte bármilyen modern platformhoz illeszthető.

Címkép: Eurofighter illusztráció Fotó: Airbus

Forrás:

https://www.saab.com/products/arexis

https://www.saab.com/newsroom/press-releases/2024/saab-receives-order-for-arexis-sensor-suite-for-german-eurofighters

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük