A Saab megrendelést kapott a jövőbeli vadászrepülőgép rendszer koncepcionális tanulmányozására, kidolgozására

A kutatásra szerződést írtak alá a Svéd Védelmi Anyagigazgatási Hivatallal (FMV) a JAS-39 Gripen jövőbeni helyettesítésére szolgáló új vadászrepülőgép koncepcionális tanulmányozásáról.

Ez magában foglalja az emberes és pilóta nélküli megoldások koncepcionális tanulmányait a rendszerszemlélet, technológiafejlesztés figyelemb vételével.  A Saab a munka során szorosan együttműködik az FMV-vel, a svéd fegyveres erőkkel és a svéd Védelemi Kutatási Ügynökséggel, GKN Aerospace-szel és más iparági partnerekkel.

„A Saab erős pozícióban van, nemrégiben fejlesztette ki a Gripen E-t és a GlobalEye-t, rendelkezünk azzal a fejlett technológiával és mérnöki know-how-val, amellyel a jövő vadászgépének a koncepcióját ki tudjuk dolgozni.előre. Ez azt jelenti, hogy továbbra is innovatív megoldásokat kínálunk a követelmények teljesítése érdekében a svéd fegyveres erők és más ügyfelek jövőbeli műveleti igényei” – mondja Lars  Tossman, a Saab Repülési üzletágának vezetője.

Minderről a Saab adott értesítést március 22-én sajtóközlemény formájában  (lásd: lenti forrásokat).

A szerződés időtartama 2024-2025. Ez idő alatt a cégnek részletes modellt kell bemutatnia a leendő vadászgépről és egy pilóta nélküli rendszerről.

Meg kell jegyezni, hogy 2000 óta a Saab független és proaktív tanulmányokat végez a jövő vadászgép-koncepciójáról.

Korábban a vállalat a Flygsystem 2020 program részeként kutatásokat végzett egy ígéretes új generációs repülőgéppel kapcsolatban.

A mostani program részeként a svéd légierő célja, hogy 2035-ig egy koncepcionálisan új repülőgépet kapjon a jelenlegi Gripen vadászgép flotta helyére.

A SAAB megjegyezte, hogy az új repülőgéppel kapcsolatos tevékenység nem késlelteti a Gripen flotta gyártását és korszerűsítését. A jelen szerződésben foglalt koncepciótanulmányok kidolgozása párhuzamosan zajlanak majd a Gripen C/D frissítésével és a Gripen E bevezetésével Svédországban és Brazíliában.

Megjegyzendő, hogy a svéd cég korábban azt tervezte, hogy részt vesz a brit-olasz programban egy ígéretes FCAS (Future Combat Air System) repülőgép fejlesztésére, de úgy döntött, kilép a programból és folytatja saját fejlesztését.

Forrás:

https://www.saab.com/globalassets/cision/documents/2024/20240322-saab-receives-order-for-swedish-future-fighter-concept-studies-en-0-4780664.pdf

https://www.saab.com/globalassets/cision/documents/2024/20240322-saab-receives-order-for-swedish-future-fighter-concept-studies-en-0-4780664.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük