A golyóálló mellény a világ bármely hadseregében a katonák felszerelésének, személyes eszközeinek egyik legfontosabb eleme.

Az RT-Capital társaság részeként a Rostec State Corporation „Oktava” üzemében megkezdték az „Obereg” védőmellény gyártását. 

Az eszköz megbízható védelmet nyújt a repeszek, szilánkok és lövedékek  ellen, nem akadályozza a mozgást. A próbatételt már tesztelték harci körülmények között is. 

A tulai cég kapacitásai negyedévente 2 ezer termék előállítását teszik lehetővé. 

„A hadsereg harcászati ​​páncélzata a katonák felszerelésének egyik fő eleme, ezért a fejlesztés a felhasználókkal szoros együttműködésben valósult meg. Ennek eredményeként kiváló minőségű és kényelmes golyóálló mellényt kaptunk, amely megbízhatóan véd a repeszek és lövedékek ellen. Az „Obereg” sikeresen tesztelt, és készen áll a sorozatgyártásra. Most negyedévente 2000 mellény gyártására állunk  készen, amit a tervek szerint negyedévente 7500 darabra növelünk”  – mondta Alekszandr Nazarov, a Rostec State Corporation vezérigazgató-helyettese.  

A testpáncél kiegészítő vállvédelemmel, nyak- és lágyékvédelemmel van felszerelve, valamint nyitott és zárt tasakokkal van ellátva a harci készlet és egyéb lőszerelemek elhelyezésére. Az „Obereg” súlya 9,1 kg, ami egyenletesen oszlik el és mérsékelten terheli a gerincet. A páncéllemezek úgy vannak elrendezve, hogy megvédjék a létfontosságú szerveket, ne akadályozzák a mozgást.

Az „Obereg” elemei aramid szövetből készülnek, a mellrész Br5 osztályú kerámialappal van felszerelve, a hátoldalt Br5 osztályú ballisztikus csomaggal ellátott lemez védi. Ezen kívül minden összetevőnél, beleértve az oldalsóakat is, nedvességálló tokokba helyezett szilánkvédő és szúrásálló rétegek vannak. Az oldalszelvények védelmi osztálya az alapkonfigurációban Br1, a megrendelő igénye szerint Br3-ra cserélhető. 

A védőmellény elkészítése jelentős manuális élőmunka igényt támaszt. A mellény textil részét kiszabják, majd varrodában varrják össze. Magyarországon a fenti képen látható hasonló varrodával a HM Elektronikai Igazgatóság rendelkezik Kisújszálláson.

Az „Obereg” ruharészének anyaga 1000D Cordura nylon szövött textil, vízlepergető impregnálással, poliuretán bevonattal. A felszerelések, valamint a golyóálló mellényhuzatok klasszikus, pixeles és sima változatban is elkészíthetők. 

„Folytatjuk a korábban, 2017-től megkezdett nagyszabású munkát egy stratégiai vállalkozás kulcs-kompetenciáinak és termelési kapacitásának megőrzéséért. A cég továbbfejlesztette az üzleti folyamatokat, megerősítette a tervezők csapatát és az értékesítési funkciót. A létszám megtartását és az üzemben rejlő lehetőségek fejlesztését lehetővé tevő intézkedések egyike a termékpaletta bővítése és az értékesítési piacok átorientálása. 

Az általunk gyártott páncélzat magas védőtulajdonságait tesztek igazolták – a minták a pisztolylőszerektől (első osztályú védelmi osztály) a páncéltörő B32-es géppuskalőszerig (ötödik osztály) terjedtek ki. Ugyanakkor a lövések elleni védelem minősége változatlan maradt extrém körülmények között is – vízben és mínusz 40 és plusz 40 Celsius-fok közötti hőmérsékleten” – mondta Szemjon Jakubov, az RT-Capital LLC vezérigazgatója. 

A golyóálló mellény védőtulajdonságokra és a golyóállóságra vonatkozóan rendelkezik a GOST (állami szabvány) követelmények szerinti megfelelőségi tanúsítvánnyal.

Forrás:

https://rostec.ru/news/rostekh-zapustil-proizvodstvo-shturmovykh-bronezhiletov-povyshennogo-klassa-zashchity/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük