A kanadai páncélozott járműgyártó, a Roshel felajánlotta, hogy az eddig meghiúsult német szerződés helyett 400 páncélozott járművet szállítana Ukrajnának. Erről a Bild számolt be (lásd a lenti forrást).

Miután az újság tájékoztatást közölt arról, hogy a német Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft cég nem szállított 400 darab BATT UMG páncélozott járművet Ukrajna fegyveres erőinek, a kanadai Roshel cég vezérigazgatója saját gyártmányú járműveket ajánlott fel a német kormánynak.

Az ügyről néhány napja az alábbi posztunkban adtunk tudósítást: https://vedelmiiparblog.hu/blog/nemetorszag-kesik-400-pancelozott-jarmu-szallitasa-ukrajnanak/

„ Miután elolvastam legutóbbi cikkét a német védelmi minisztérium jelenlegi felszerelés vásárlásairól, úgy éreztem, meg kell osztanom az információkat MRAP járműveinkről, amelyek véleményem szerint sokkal jobb alternatívát jelentenek ” – írta Roman Shimonov vezérigazgató.

Shimonov közölte, hogy a Roshel határidők miatt már meghiúsult szerződést teljesíteni tudja. A cég 100 darab Rochel Senator géppel rendelkezik, melyek szinte azonnal szállíthatók.

A cég jelenleg évi 140 páncélozott jármű gyártására képes. A vezérigazgató ugyanakkor felajánlotta, hogy a termelésüket Németországba telepítik.

” A németországi helyi termelés logisztikai költségeket takarít meg, munkahelyeket teremt és befektetéseket tart az országban, ami viszont adópénzt takarít meg ” – mondta.

Rochel Senator vs. BATT UMG

A Bild értesülései szerint a BATT UMG gép összköltsége a szerződés szerinti összes szolgáltatással együtt 787 500 EUR. A kanadai cég autónként kevesebb mint 375 000 euróért kínálja saját autóit MRAP változatban (MRAP: Mine-Resistant Ambush Protected – Akanaálló Csapdavédett).

Érdemes megjegyezni, hogy a két gép összehasonlítása során figyelembe kell venni az alábbiakat.

A német kormány aknaálló MRAP-ok leszállításátra kötött szerződést, de az FFG soha nem tanúsította erre a kategóriára a járműveiket,  így azok jelenleg nem tekinthetők annak.

Ugyanakkor a Roshel egy már MRAP-osztályban tanúsított gépet kínál szállításra:

” MRAP-jainkat a NATO STANAG 4569 szabvány szerint tanúsították, és megfelelnek a 2. osztályú ballisztikai védelemnek és a 3. osztályú robbanás elleni védelemnek ” – közölte a vállalat. Ez azt jelenti, hogy a javasolt kanadai gépek akár 8 kilogramm TNT felrobbantását vagy 7,62 mm-es kaliberű kézi lőfegyverek tüzét is kibírják.

A fenti jellemzők az alábbi rövid (2’19”) angol nyelvű YouTube videón tekinthetők meg.

Mindkét járművet jelenleg aktívan használják a védelmi erők az Oroszország elleni háborúban. Ismeretes, hogy a háború alatt Roshel több mint 1000 különféle típusú gépet szállított Ukrajnába.

Címkép: Roshel Senator MRAP jármű

Forrás:

Um der Ukraine zu helfen: Kanada will Panzer-Fabrik in Deutschland bauen | Politik | BILD.de

https://roshel.ca/products/defense/senator-apc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük