Címkép: illusztáció – a Patriot légvédelmi rendszer rakéta kilövése közben

Románia megkezdte a SkyCeptor elfogórakéta-gyártás telepítését a Patriot rendszer számára.

A hírt Thomas Laliberty, a Raytheon Defence Romania földi és légvédelmi rendszereinek vezetője jelentette be a Defense Romania közvetítésével.

Megerősítette, hogy az amerikai Raytheon a román kormány és a román Electromecanica Ploiesti aláírt egy második memorandumot a Skyceptor elfogórakéták romániai gyártására vonatkozóan.

„18 hónappal ezelőtt memorandumot írtunk alá az Electromecanicával a Skyceptor romániai gyártásáról. Ma délután (2023. augusztus 1-jén) a Raytheon, a román kormány és az Electromecanica aláírta a második szándéknyilatkozatot a romániai SkyCeptor rakéta gyártásról” jegyezte meg Laliberty.

Az aláírást követően a Raytheon és az Electromecanica elindítja a SkyCeptor rakétákat gyártó üzem közös tervezését és kivitelezését.

A leendő vállalkozás kapacitásainak fedezniük kell a román fegyveres erők és a külföldi ügyfelek igényeit. A Raytheon arra számít, hogy a 19 Patriot üzemeltető ország európai részét Ploesti által gyártott rakétákkal látják el.

Jelenleg az alábbi európai országok üzemeltetnek Patriot rendszert:

  • Hollandia
  • Németország
  • Görögország
  • Spanyolország
  • Románia
  • Lengyelország

A Raytheon képviselője kiemelte, hogy a cég intenzíven dolgozik a technológia transzferen és a romániai rakétagyártás elindításához szükséges technikai támogatáson.

A teljes helyi gyártás megszervezése fokozatosan jön létre. A kezdeti szakaszban a Skyceptor alkatrészeket az USA-ban és Izraelben gyártják majd, a végső összeszerelés pedig Romániában zajlik majd.

Megjegyezzük, hogy a Skyceptor gyártása ipari ellentételezési témaként korábban, évekkel ezelőtt már felmerült Lengyelország és az USA között (lásd: https://www.defensenews.com/global/europe/2021/09/07/raytheon-offers-skyceptor-polish-industry-cooperation-for-air-defense-deal/). Az, hogy ez a téma lekerült-e a napirendről, hogyan és miként, erről nincs információnk.

Skyceptor

A SkyCeptor elfogó rakéta az izraeli Rafael cég által gyártott Stunner légvédelmi rakétából származik. A rakétát úgy tervezték, hogy legyőzze a rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus és cirkáló rakétákat, valamint más fejlett fenyegetéseket.

A gyártó közleménye szerint a Stunner rakéta ideális körülmények között maximum 250 kilométeres távolságban és akár 15 kilométeres magasságban is képes célokat eltalálni. Maximális sebessége 7,5 Mach.

A kétfokozatú rakéta kinetikus robbanófejjel van felszerelve, amellyel biztosítható, hogy az elfogó közvetlenül a célt érje el. Ezt a technológiát a ballisztikus rakéták lelövésének garantálására használják.

A rakéta aszimmetrikus delfin alakú orra két irányító érzékelővel van felszerelve: egy kombinált elektro-optikai/infravörös (EO/IR) érzékelővel és egy radar-homing rendszerrel. A földi radar a fedélzeti adatátviteli csatornán keresztül irányítja a rakétát, hogy útmutatást adjon a repülés folyamán.

Az új rakéta előnye a Patriot rendszerbe eddig már integrált PAC-2 és PAC-3 rakétákkal szemben, hogy a Skyceptor gyártása sokkal olcsóbb, de a PAC-3-hoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Minden Stunner rakéta előállítása körülbelül egymillió dollárba kerül, a Patriot rendszer más rakétáinak ára pedig ennél jóval több, elérheti a 4 millió dollárt. Az ár fontos szempont, hiszen a komplex ballisztikus célok mellett olcsó célpontokat is le kell lőni a rendszernek, például drónokat.

Románia eddig 7 nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rendszert rendelt. Ebből 4 leszállításra került, és harci szolgálatot teljesítenek Románia területén, a következő 3-ra leszerződve.

A 7 rendszerből négyet a légierő használ, hármat pedig a szárazföldi erőknek vásárolnak.

A 7 rendszer körülbelül 4 milliárd dollárba került, a Patriot vásárlás Románia történetének legdrágább beszerzése.

Forrás:

https://m.defenseromania.ro/veste-mare-pentru-romania-ne-vom-produce-propriile-rachete-pentru-patriot-rachete-skyceptor-produse-la-ploiesti-inclusiv-pentru-aliati_623901.html

https://www.prnewswire.com/news-releases/raytheon-awarded-contract-to-produce-romanias-new-patriot-system-300654852.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük