2024. április 22-én, a Klaus Iohannis államfő vezette román állami delegáció Koreai Köztársaságban tett látogatása során a román média (Forțele Armate Române) beszámolt a 155 mm-es K9-es önjáró tarackok beszerzésével kapcsolatos tárgyalások állásáról.

A Koreai Köztársaságban tett látogatás során folytatják a tárgyalásokat a K9 család 155 mm-es önjáró tarackjainak beszerzéséről. Az elképzelés szerint három lövegszázad beszerzése egyenként 18 darab K9-essel, 17 352 darab nagy robbanású gránáttal, 324 darab füstgránáttal, ugyanennyi világítógránáttal és 720 darab gyakorlógránáttal (plusz, természetesen hajtóanyag töltetekkel). A 18 ágyún kívül minden századnak több mint 30 más járműve is lesz.

A potenciális szerződés végrehajtása várhatóan 60 hónapig tart, értéke pedig megközelítőleg elérheti a 850 millió eurót (kb. 100 millió euróval több a néhány hónappal ezelőtt becsült érték).

Sajtóértesülések szerint a román delegáció Koreai Köztársaságban tett látogatása során több védelmi megállapodást írnak alá. Ezek többek között a következőkre vonatkozhatnak: a K9 romániai gyártásával kapcsolatos kérdések, mert a fegyvergyártó, a Hanwha Aerospace kínál ilyen lehetőséget. Erről a lehetőségről posztunk második részében írunk bővebben.

A K9-et a román védelmi minisztérium ígéretes önjáró tarackjaként jelölte meg a Román Fegyveres Erők (Forțele Terestre Române) szárazföldi erői számára idén januárban. Legalább részben felváltja a jelenleg használt 152 mm-es M1981 és M85 vontatott lövegeket (Romániában jelenleg nincsenek önjáró lövegek). A dél-koreai ajánlat legyőzte Németország (KNDS Deutschland, PzH 2000) és Törökország (BMC Savunma Sanayi T-155 Fırtına) versenytársát. Az ajánlat kiválasztásának szempontja a műszaki követelmények (70%) és az ár (30%) volt.

És akkor most arról, hogy a Hanwha Aerospace milyen lehetőséget kínál Románia számára. A cég hadiipari központot hozna létre Romániában, amit Európa ipari központjává tenne a K9 tarackok és „Redback” harcjárművek vonatkozásában

A Hanwha Aerospace célja a védelmi együttműködés bővítése Románia katonai modernizációja érdekében, a helyi iparral együttműködve – írja a dél-koreai vállalat a DefenseRomania-nak küldött közleményében.

Az európai ipari központ létrehozásának célja,  hogy e program keretében harcjárműveket biztosítson a román fegyveres erők védelmi képességeinek növeléséhez és a helyi fegyveripar növekedéséhez.

Mit jelent pontosan az ipari központ? A koreai cég azt tervezi, hogy lokalizációs (helyi gyártási) erőfeszítésekkel együttműködik a román védelmi iparral, amely magába foglalja a helyi termelést, munkahelyeket, technológia transzfert és egy MRO (Maintenance, Repair, and Overhaul – karbantartás, javítás) létesítmény létrehozását.

A Hanwha Aerospace ezekre a gyártási képességekre és készségekre alapozva szeretne lokalizációs (helyi gyártási) programokat indítani a fegyveres erők és a védelmi rendszer modernizációs kezdeményezéseinek támogatására – mondta a Romániával való kapcsolatot kezelő cég ügyvezető igazgatója.

A Hanwha Aerospace két koreai ipari projektre tett javaslatot a román hadsereg számára: a K9 TUNET tarackra és a „Redback” gyalogsági harcjárműre.

A Hanwha a K9 TUNET – önjáró tarack és Redback – gyalogsági harcjármű megoldást kínálja Románia védelmi képességeinek és az ipari termelés növekedésének támogatására.

A Hanwha Aerospace elkötelezett amellett, hogy maximalizálja a román védelmi ipar előnyeit különböző típusú lokalizációs programokon keresztül, amelyek magukban foglalják a védelmi felszerelések helyi gyártását, a helyi foglalkoztatást, a technológiatranszfert, valamint a védelmi műveletek karbantartási és javítási kiválósági központjának létrehozását.

Arra összpontosítunk, hogy a román ipari kapacitást integráljuk a román fegyveres erők testreszabott fejlett védelmi felszereléseinek fejlesztésébe. A román ipar bevonása a Hanwha Aerospace széles globális ellátási láncába az egyik lehetséges előny, amelyet Románia ebből az együttműködésből nyerhet” – mondta Peter Bae, a Hanwha Aerospace Europe alelnöke.

A 155 mm/52-es kaliberű K9 TUNET a világ legnépszerűbb tüzérségi rendszere. Kilenc ország, köztük öt NATO-tag – Lengyelország, Norvégia, Észtország, Finnország és Törökország – mintegy 1800 lánctalpas tüzérségi egységet üzemeltet. Ez a szám a lánctalpas önjáró tarackok globális piaci részesedésének több mint 50%-át jelenti.

Ausztrália által nemrégiben választott Redback a világ legmodernebb harcjárműve, amely kategóriájában a legjobb páncélvédelmet, mobilitást és tűzerőt kínálja. A jármű számos innovatív technológiát alkalmaz, beleértve a kompozit gumi lánctalpakat, a keményen ölő aktív védelmi rendszert és az átlátszó, sisakra szerelt kijelzőt.

Címkép:

K9 Thunder önjáró tarackok, gyártósoron Fotó: Hanwha Aerospace

Források:

https://zbiam.pl/armatohaubice-k9-coraz-blizej-rumunii

https://www.defenseromania.ro/hanwha-vrea-sa-transforme-romania-intr-un-hub-industrial-in-europa-obuziere-k9-si-masini-de-lupta-redback-sunt-propunerile_628008.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük