Más országok, köztük Ukrajna HIMARS rendszereit is Romániában fogják karbantartani, javítani

Történelmi pillanat a románi védelmi ipar számára. A bákói új HIMARS karbantartó központ – Európa első ilyen központja – növeli a Románia és NATO-partnerei által üzemeltetett HIMARS rendszerek működőképességét, hozzájárul a román nemzeti védelmi ipar fejlődéséhez.

A HIMARS román nemzeti karbantartó központ ünnepélyes megnyitójára május 30-án került sor Bákóban (Bacau).

A Lockheed Martin DefenseRomanianak adott nyilatkozata szerint „a HIMARS karbantartó központ hozzájárul a romániai munkahelyek teremtéséhez és fenntartásához, valamint nagyobb rendelkezésre állást és alacsonyabb működési költségeket biztosít a román szárazföldi erők számára”.

„A Lockheed Martinnál büszkék vagyunk a Romániával fennálló hosszú távú stratégiai partnerségünkre, amely olyan értelmes együttműködéseket biztosít, amelyek innovációt és rugalmasságot biztosítanak Románia védelmi ipari bázisának javítása érdekében” – mondta Ray Piselli, a Lockheed Martin nemzetközi ügyekért felelős alelnöke a bákói ünnepségen.

Az új központ az Aerostar által már végrehajtott hasonló akciók sikerére épít, és támogatja a kritikus védelmi felszerelések karbantartásának folyamatosságát. Románia részesül a szárazföldi erők HIMARS-flottájának támogatási műveleteiből, amelyeket Románia számára az Aerostar mérnökei és technikusai hajtanak végre.

„A mai esemény tovább bővíti stratégiai kapcsolatunkat a Lockheed Martinnal, a repülés és védelem világelsőjével. Ez a kapcsolat új képességekkel és műszaki tudással támogatja az Aerostar-t, és szilárdan a Lockheed Martin globális ellátási láncán belül helyez el bennünket, ami új és izgalmas lehetőségeket nyithat meg a jövőben” – mondta Alexandru Filip, az Aerostar vezérigazgatója. 

Romániában a térség államainak, köztük Ukrajnának a HIMARS rendszereit is javítják.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a térség gazdasági fejlődése mellett technikai szempontból a térség szövetséges államainak HIMARS rendszerei is Bákóban javíthatók. 

„Amellett, hogy Romániában az a stratégiai előny, hogy a jelenlegi biztonsági körülmények között biztonságos megoldást kínál saját HIMARS rendszereinek karbantartására, ennek a központnak a létrehozása lehetőséget teremt a térség azon országai számára is, amelyek hadserege ilyen rendszerekkel van felszerelve. hogy berendezéseiket karbantartásra vagy javításra küldjék ide, Bákóba, ahol hasznot húzhatnak a régió legjobb szakembereinek szakértelméből” – mondta Angel Tîlvăr. 

A honvédelmi miniszter megismételte az általa vezetett intézmény eltökéltségét, hogy a védelmi ipart minden általa tervezett adományozási programba bekapcsolja a fegyveres erők felszereléséhez biztosított legújabb generációs eszközök karbantartásában.

„A ma felavatott HIMARS karbantartó központ a térség gazdasági fejlődésére is hatással lesz – nem kevesebb, mint 2000 bákói dolgozik itt, magasan kvalifikált munkakörben, a nemzeti ipar egyik legjelentősebb vállalatának, az Aerostarnak a bevonásával” – jelentette ki a miniszter.

A Románia által vásárolt HIMARS rakétakilövők

Az M142  HIMARS  (nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer) az M1140 FMTV hatkerekű taktikai teherautó alvázára van felszerelve. A HIMARS hordozórakéta használható különféle hatótávolságú, nagy pontosságú lőszerekkel. A rendszer hadműveleti-taktikai rakétarendszerként is használható az M57 ATACMS rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta 300 km-es távolságig történő kilövésére.

A rendszert a tüzérségi rendszerek, a légelhárító és tűztámogatás, a teherszállítás, a harcjárművek és a páncélozott szállítójárművek koncentrációs területeinek eltalálására, valamint tűztámogatás biztosítására tervezték.

A HIMARS egy harcokban bevált rendszer, amely elrettentést biztosít az agresszióval szemben, és jelentősen növeli a NATO-szövetségesek és az egész világ képességeit. A HIMARS C-130-as és más nagyobb repülőgépekkel szállítható a gyors bevetés érdekében, és képes ATACMS, Precision Strike Missile (PrSM) és GMLRS rakétákat indítani, beleértve a kiterjesztett hatótávolságú változatot, az ER GMLRS-t.

Románia 2021-ben lett a HIMARS első európai felhasználója.

„A Lockheed Martin több mint 25 éve dolgozik Romániában, a honvédelem, az ipar és a tudományos élet stratégiai partnere. A társaság számos védelmi és biztonsági programon keresztül partneri viszonyban áll Romániával, beleértve a katonai repülőgépeket, a rakétaelhárító védelmi rendszereket, a precíziós tűzrendszereket, a radarokat és a pilótaképzést” – tette hozzá az idézett forrás.

A cég szerepvállalása kiterjed a tudományos intézményekkel való kapcsolatokra is, így a mesterséges intelligencia nemzetbiztonsági, humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási alkalmazásait tanulmányozó Kolozsvári Műszaki Egyetemre.

Hadseregünknek 54 darab HIMARS többszörös kilövője lesz. A HIMARS-ok azután váltak igazán híressé, hogy az ukránokhoz szállították őket. A 2022 nyári-őszi sikeres ellentámadás „első hegedűseként” működtek a HIMARS rendszerek.

Románia szerződése a HIMARS-ok szállítására megközelítőleg 1,5 milliárd dollárt tett ki.

Az USA-román együttműködés más példájaként megemlítjük, hogy a Derco, a Lockheed Martin csoporthoz tartozó vállalat tavaly év végén megállapodást írt alá az Aerostar SA-val futóművek, kerekek és fékek javításáról, hogy biztosítsa az F-16-os repülőgéppark karbantartását. Mindez javítja a Román Légierő hatákonyságát, csökkenti a végrehajtási időt és javítja a logisztika hatékonyságát.

Ezzel egy időben az Aerostar Bacău a megvásárolt F-16-os repülőgépeket a fejlődés következő szabványa szerint fejleszti (modernizálja).

Címkép: illusztráció az M142  HIMARS  nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer

Forrás:

https://m.defenseromania.ro/ce-stim-de-centrul-de-mentenanta-himars-de-la-aerostar-bacau-primul-din-europa-inclusiv-costurile-operationale-ale-sistemelor-vor-fi-mai-mici_628517.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük