A román sajtó szerint a dél-koreai Hanwha Aerospace által kínált K9 Thunder önjáró tarack nyerte el a román fegyveres erők új, 155 mm-es tüzérségi rendszerére kiírt pályázatot

Ez a  nem hivatalos információ a Defense Románia honlapján (https://m.defenseromania.ro/) jelent meg.

Mint arról a Defence Industry Europe beszámolt, az új tüzérségi rendszerekre kiírt romániai pályázaton a védelmiipari cégek három ajánlatot adtak be . A Hanwha Aerospace által kínált K9 Thunder mellett a román Nemzetvédelmi Minisztérium kapott ajánlatot Németországból (Panzerhaubitze 2000) és Törökországból (T-155 Firtina II) szállítására.

A lengyel védelmi ipar is érdeklődést mutatott a beszerzési program iránt, de a lengyel PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) védelmi csoport által benyújtott ajánlatot elutasították. A K9 tarack Románia által kiválasztott változatáról nincs hivatalos információ. Ez lehet a K9A1 vagy a frissített K9A2 verzió.

Amennyiben a román honvédelmi minisztérium megerősíti a román sajtó által publikált nem hivatalos jelentrést, akkor ez azt jelenti, hogy a román hadsereg újabb európai használója lesz a K9 taracknak. Ezt a tüzérségi rendszert jelenleg Lengyelország, Finnország, Norvégia és Észtország üzemelteti.

Románia 54 önjáró tarackra, 18 000 tüzérségi töltényre, 27 tartalék csőre, valamint további járművekre (lőszerek, műszaki támogató járművek, tüzérségi szállítójárművek) kíván szerződést kötni. Bukarest mintegy 850 millió eurót tervez a teljes programra.

A Hanwha illetékese. az alábbiakat nyilatkozta:

„K9 Thunder tarackokat szállítottunk kilenc országba. A kilenc országból öt NATO-tag! Tehát a K9 egy globális termék, a legjobb a világon. Ha Románia úgy dönt, hogy belép ebbe a K9-es klubba, sok mindent el fog érni. Így például hozzáférhet a többi NATO-tagország operatív információihoz, amelyek már üzemeltetik a K9-et, és részese lehet egyfajta ellátási láncnak és az országok közötti együttműködésnek a karbantartás terén”,

A K9 Thunder önjáró tarackot alkalmazó 9 ország az alábbi: Dél-Korea, Észtország, Finnország, India, Norvégia, Lengyelország, Törökország, és vannak megrendelések Ausztráliából és Egyiptomból. A felsorolt országok közül Észtország, Finnország, Norvégia, Lengyelország és Törökország NATO-tag.

Címkép: K9 Thunder tarack

Forrás:

https://m.defenseromania.ro/a-iesit-fum-alb-pas-mare-pentru-inzestrarea-romaniei-cu-obuziere-de-ultima-generatie-k9-thunder-coreenii-au-spus-da-tuturor-conditiilor_626571.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük