Az ukrán hadsereg megkezdte a román APR-40 rakétavető alkalmazását

Az ukrán tüzérek román APR-40-es rakétavetőket kaptak. A mai napig hivatalosan nem esett szó e rendszer Ukrajnába való átadásáról, és a Románia által átadott APR-40 száma sem ismert. Meg kell jegyezni, hogy Románia Ukrajnának nyújtott katonai segélyei nem nyilvánosak.

Az ukrán hadsereg a mai napig egyetlen képet vagy videót sem adott ki az APR-40 rendszerek használatáról. Az ukránok számára azonban fontos támasz ezeknek a rendszereknek a használata.

Az APR-40 a BM-21 Grad engedélyezett román másolata. A BM-21 Grad-ot a Szovjetunióban fejleszttették ki a hatvanas évek elején. 

Az APR-40-et az Aerostar SA fejlesztette ki és 1978-ban állították rendszerbe. Az APR-40- fejlesztéséről a cég https://www.aerostar.ro/defensive-en weboldalán lehet bővebben tájékozódni.

Magáról az Aerostar cégről el lehet mondani, hogy immár 70 éve működik a repülő- és védelmi iparban. 1953 óta több mint 4000 katonai repülőgépet nagyjavított. Katonai hajtóművek közül a R-13-300, R-25-300 és a Saphire 5 turbo indító motor üzemidő hosszabbítását és nagyjavítását végezte. A szocialista időkben a MiG-21 nagyjavításával, később pedig az izraeli ELBIT céggel együtt annak modernizációjával foglalkozott. KGST szakosodás keretein belül gyártotta és nagyjavította a szovjet Jakovlev tervezőiroda a Jak–52 (Як–52) dugattyúmotoros kiképző repülőgépét.

Az APR-40 indítószerkezete a DAC 665T teherautó alvázára van felszerelve, 6×6 kerékelrendezéssel.

A DAC 665T telepített rakétaindító egyszeri lövésre és sorozatlövésre is alkalmas. A lövés vezérlése a pilótafülkéből és távolról is végrehajtható. A maximális lőtáv 20,5 km.

Romániában van az APR-40-nek egy továbbfejlesztett változata – a Larom rakétavető. Az APR-40 ezen verzióját az Aerostar SA az izraeli IMI-vel (Israeli Military Industry) együttműködve fejlesztette ki.

A Larom hordozórakéta különféle DAC-vázakra szerelhető. Egy járművön két kilövőkonténert használnak, amelyek két különböző kaliberű rakétákat indítanak az alábbiak szerint:

  • szabványos 122 mm-es Grad rakétákat
  • 160 mm-es IMI LAR Mk.4 rakétákat.

A LAR Mk.4 rakéták kétszer akkora hatótávolságúak minta 122 mm-es rakéták, nevezetesen 45 km.

Kilövési sebesség:

  • 40 db Grad rakéta 20 másodperc alatt
  • 26 db Lar Mk.4 rakéta 45 másodperc alatt.

Az összes rakéta teljes újratöltése körülbelül 10 percet vesz igénybe, és a legénység hat tagjából kettő részvételét igényli. 

A román média hangsúlyozza , hogy egyelőre nincs információ a Larom rendszerek átadásáról szóló tárgyalásokról. Emellett hangsúlyozzák, hogy egy ilyen segítségnyújtáshoz izraeli hozzájárulás is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük