Forrás: Financial Times

https://www.ft.com/content/aee0e1a1-c464-4af9-a1c8-73fcbc46ed17

Európa nem tud a kellő mennyiségben lőszert gyártani a robbanóanyaghiány miatt. Minderről a Financial Times számolt be.

Ez a helyzet akár három évvel is késleltetheti az ukrajnai lőszergyártás megoldására irányuló erőfeszítéseket. A puskapor, a nitrocellulóz és a TNT szűkös készletei miatt az iparág nem tudja gyorsan teljesíteni az elvárt megrendeléseket. Európa ugyanakkor igyekszik megfelelni Ukrajna igényeinek, különösen a 155 mm-es tüzérségi lőszerek gyártásának bővítésével kapcsolatban.

Jelenleg rengeteg pénzt pumpálnak a védelmi szektorba. A gyártók, az iparági vezetők és az EU illetékesei azonban arra figyelmeztetnek, hogy a megnövekedett kereslet csak az árakat emeli meg.

„Nagyon nehéz rövid időn belül növelni a tüzérségi lőszerek, különösen a nehéz, nagy kaliberű lőszerek gyártását. Egy új tüzérségi gyár létrehozása viszonylag egyszerű, de hogyan lehet nyersanyag nélkül több tüzérségi lövedéket gyártani? – mondta Jiří Hynek, a Cseh Köztársaság Védelmi és Biztonsági Ipari Szövetségének elnöke.

A védelmi ipar tisztviselői azt állítják, hogy Európában korlátozott mennyiségű robbanóanyag áll rendelkezésre, különösen a lőpor, a TNT és a nitrocellulóz vonatkozásában. Egyúttal megjegyzik, hogy lehetetlen rövid időn belül újraindítani az alkatrészek gyártását.

A cseh állami tulajdonú Explosia gyártó, amely Európa egyik legnagyobb robbanóanyag-beszállítója a lőszergyáraknak, közölte, hogy hajtóanyaggyártása teljes kapacitással működik, és 2026-ig nem növelik.

„Beruházások folynak a gyártási kapacitásunk további növelése érdekében, és ez egy hároméves projekt, nem néhány hónapos munka” – mondta Martin Vencl, a cég szóvivője.

A héten a román kormány bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat amerikai és dél-koreai cégekkel egy lőporgyár felépítéséről az országban. Az utolsó ilyen üzemét 2004-ben zárták be. Még az uniós tisztviselők is, akik magánemberként támogatták a pénzügyi ösztönző csomagokat, elismerik, hogy az európai tüzérségi gyártók világossá tették számukra, hogy a termelés növelése nem lesz könnyű feladat.

A Fábrica Municiones de Granada (FMG), Spanyolország két 155 mm-es tüzérségi gyártójának egyike, tavaly október óta teljes kapacitással működik. Antonio Caro, az FMG főigazgatója elmondta, hogy négy-öt hónapig tartott a bővítés az alapanyagok és alkatrészek beszerzésének nehézségei miatt.

„A fő problémánk az alapanyagok. A lőszerkészletek világszerte nagyon feszítettek, mert minden gyár, hozzánk hasonlóan, 100 százalékos leterheléssel dolgozik. Nincs túl sok gyár (olyan anyagokra, mint a TNT és a nitrocellulóz) Európában, és ezek is 100 százalékosan leterheltek, ezért el kell kezdenünk feltárni az új forrásokat Indiában, Koreában és más, távolabbi országokban” – mondta Caro .

A költségek növekedése és a megugrott kereslet a lőszerek magasabb árához vezetett. Egy tipikus gránát ma 850 euróba kerül, nagyjából 20 százalékkal többe, mint az orosz invázió előtt.

Az MSN Group 155 mm-es gránátjai Forrás: MSN Group

A szlovák MSM csoport tulajdonában lévő FMG egyelőre nem tervez további kapacitásbővítést. Az MSM 155 mm-es lövedékeket is gyárt Szlovákiában, és azt állítja, hogy új gyártócsarnok építését tervezi a tüzérségi teljesítmény növelése érdekében, de az ütemtervet egyelőre nem tud megadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük