A Bradley kiállta a robbanást és a páncéltörő rakéta becsapódását

Az ukrán katonaság tájékoztatást adott az USA-ból szállított M2A2 Bradley gyalogsági harcjárművek Zaporozsjei régióban való használatának tapasztalatairól.

Bradley Ukrajnába történő szállításáról 2023. január elején jelentek meg tudósítások. A 100 darab mennyiségben szállított gyalogsági harcjárművek szolgálatba álltak és jelenleg is aktívan használják azokat a frontvonalban. A zaporozsjei régióban egy hónapig tartó heves harcok után az ukrán  katonaság beszámolt az újságíróknak harci járműveik erősségeiről.

A jelentést a Radio Svoboda tette közzé a lenti YouTube videón. A jelentés ukrán nyelven de angol felirattal tekinthető meg:

Ugyanakkor az alábbiakban elolvasható az ukrán katonák Bradley harcjárművel kapcsolatos néhány véleménye magyarul is.

” Ha BMP-s (szovjet) harckörnyezetben nem a Bradley-t használtuk volna a harctéren, bátran mondhatom, hogy a dandárunk már nem létezne ” – mondta Dmitro, a 47. OMBr katonája (lásd a YouTube címképén).

A katona elmondása szerint egy Bradleyben ülve megtapasztalt egy páncéltörő aknát, majd ezt követően a jármű tornya páncéltörő repesz lőszertől kapott közvetlen találatot. Az autóban csak a triplex (figyelő berendezés) sérült meg a lövésektől. Az „epizód” eredményeként a legénység és a személyzet egyik tagja sem sérült meg.

” Sokszor volt már olyan, hogy a Bradley-t páncéltörő aknák robbantották fel, a maximum, ami a géppel történhetett, az volt, hogy csak egy láncszakadás és a görgők sérülése történt. Ugyanakkor a legénység tagjai sértetlenül kiszáltnak, és továbbra is ellátták a feladataikat ” – teszi hozzá Dmitro. ” A [páncéltörő] akna felrobbantásakor a legnagyobb emberi sérülés egy közönséges zúzódás volt, még csak nem is közepesen súlyos.”

Az amerikai gyalogsági harcjárművet szovjet eredetű társaival összehasonlítva kiemelik a Bradley sokkal magasabb szintű védelmét. Megjegyzik a gép kiváló karbantarthatóságát is, például egy aknarobbanás után a harceszköz egy gyors javítás után néhány nappal ismét üzembe állt.

Az újságírók tűzerővel kapcsolatos kérdéseire válaszolva a harcos megjegyezte, hogy még nem sikerült teljes mértékben kiaknázni a harcjárműben rejlő lehetőségeket. A zaporozsjei csaták körülményei között a lehetséges manővereket erősen korlátozza az ellenség számos aknamezeje.

„A jármű nem tud magabiztosan fellépni a nyílt területen, ha az aknák semlegesítését vagy azok kijelölést nem hajtják végre teljesen, mindez óvatosságra int bennünket, és ez visszafogja cselekedeteinket. Ezen körülmények között a legtöbb esetben a gyalogsági és tüzér járműveket a lehető legnagyobb távolságra visszük, hogy ne üthessenek ránk páncéltörő fegyverekkel” – mondta Dmitro.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük