A Német Szövetségi Kartellhivatal engedélyt adott a Rheinmetall és az ukrán védelmi ipar vegyesvállalat létrehozására

Újabb lépést tett előre a 2023 májusában elindított stratégiai együttműködés a Rheinmetall és az ukrán állami tulajdonú ukrán védelmi ipari csoport (UDI), a korábbi Ukroboronprom között. 

Szeptember 28-án Németország szövetségi kartellhivatala, a Bundeskartellamt megnyitotta az utat a kijevi Rheinmetall Landsysteme GmbH és az UDI vegyesvállalat létrehozása előtt. Más érintett ügynökségek engedélyét már megkérték, és várhatóan hamarosan meg is érkezik.

„A vegyes vállalatnak kijevi székhelye lesz, és szervizzel és karbantartással, valamint katonai járművek összeszerelésével, gyártásával és fejlesztésével fog foglalkozni” – közölte a Német Szövetségi Kartellhivatal 2023. szeptember 28-i sajtóközleményében. „A cég eleinte kizárólag Ukrajnában fog működni. Nem lesz versenybeli átfedés Németországban, és nincs semmi jele a versennyel kapcsolatos aggályoknak. A Bundeskartellamt egy hónapon belül engedélyezte a tranzakciót.”

A Rheinmetall és az ukrán védelmi ipar közötti együttműködés célja Ukrajna védelmi szektorának és végső soron az ország nemzetbiztonságának erősítése azáltal, hogy fokozatosan közös védelmi technológiai képességeket építenek ki Ukrajnában.

A megállapodás értelmében Ukrajna részesül majd az átfogó technológia transzferből, a védelmi technológiai képességek itthoni létrehozásából, további helyi hozzáadott értékből, valamint a haditechnikai felszerelések gyors szállításától Németországból.

Első lépésként az együttműködés a német kormány multilaterális „Ringtausch” eszközcsere programja keretében Ukrajnába szállított, valamint Németország által Ukrajnába közvetlenül szállított járművek karbantartására és javítására irányul.

A későbbi fázisokban, átfogó technológia transzfer alapján, az együttműködő partnerek közösen kívánják Ukrajnában gyártani a kiválasztott Rheinmetall termékeket. A jövőre nézve a Rheinmetall és az UDI közötti együttműködés magába foglalhatja a katonai rendszerek közös fejlesztését ukrán és német szakemberekből álló teamek által, beleértve az Ukrajna általi későbbi exportot is.

A Rheinmetallról:

A németországi düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG integrált technológiai vállalkozás, amely öt részlegből áll:

Járműrendszerek; 

Fegyver és lőszer; 

Elektronikus megoldások; 

Érzékelők és működtetők; 

Anyagok és kereskedelem. 

A mintegy 28 000 alkalmazottal világszerte 132 telephelyen dolgozik, így a csoport 2022-ben 6,4 milliárd eurós árbevételt ért el. Amellett, hogy a világ egyik legjelentősebb védelmi beszállítója, a Rheinmetall erőteljes technológiai és ipari innovációs erő a polgári piacokon is. A fenntarthatóságra való erős orientáció a Rheinmetall stratégia szerves része. 

Az ukrán védelmi ipar csoportról:

Az állami tulajdonban lévő ukrán védelmi ipari csoport 67 000 alkalmazottat foglalkoztat, többek között páncélozott járművek, rakéták és tüzérség gyártásában és karbantartásában, valamint radar- és repülőgépgyártásban. Az Oroszországgal vívott háború első napjai óta az UDI éjjel-nappal azon dolgozik, hogy megfeleljen az ukrán fegyveres erők igényeinek.

Címkép: illusztráció – A Rheinmetall ipari műhelye Észak-Németországban Unterluessben 2023. június 6-án

Forrás: Rheinmetall Sajtóközlemény 2023 szeptember 28.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük