A Rheinmetall többségi részesedést szerez a román Automecanica Mediaș SRL katonai járműgyártó cégben

Sajtóközlemény: Rheinetall központi sajtószolgálat 2024.02.01.

A Rheinmetall a katonai járművek vezető gyártójaként folytatja romániai jelenlétének kiterjesztését, és többségi részesedést szerez a romániai Automecanica Mediaș járműgyártó cégben. Az akvizíció elmélyíti a düsseldorfi székhelyű technológiai vállalat lábnyomát Közép-Európában, megnyitva a kaput a térségben jelentős értékesítési potenciállal rendelkező új ügyfélországok felé. A Rheinmetallnak már van telephelye a NATO keleti szárnyának két másik országában, Magyarországon és Litvániában.

2023 decemberében ráadásul Románia 328 millió euró értékű légvédelmi megbízást adott a Rheinmetallnak.

A Rheinmetall Landsysteme GmbH-n keresztül a csoport 72,5%-os részesedéssel rendelkezik a cégben, amely Rheinmetall Automecanica SRL néven Romániában fog működni. A társaság fennmaradó részvényei magánkézben maradnak. A szerződéses megállapodás hatálybalépése előtt az illetékes kormányzati hatóságok jóváhagyására is szükség van.

Középtávon a Rheinmetall az újonnan felvásárolt vállalat éves árbevételét 100 millió euró körülire teszi, és az aktuális pénzügyi évben a beérkező megrendelések három számjegyű millió eurós tartományba számítanak.

Ahogyan a Rheinmetall vezérigazgatója, Armin Papperger látja: „Az Automecanica Mediaș bevonása a Rheinmetall családba újabb fontos mérföldkő a csoport közép-európai jelenlétének megerősítésére irányuló stratégiánkban, ami viszont hozzájárul az EU és a NATO védelmi képességeinek megerősítéséhez Európa keleti részén. Várjuk, hogy támogassuk Romániát a jövőbeni projektekben a járművek területén, valamint más Rheinmetall technológiákkal. Itt a helyi partnerek bevonása és a román gazdaság megerősítése központi kérdés számunkra. A lehető legjobban szeretnénk megfelelni a román politikusok és katonaság elvárásainak.”

Az Automecanica Mediaș a polgári és katonai piacra szánt speciális járművek, tehergépjárművek és pótkocsik nagy múltú gyártója. A Rheinmetall 2022 óta működik együtt az Automecanicával, amikor is a két partner egyesítette erőit, hogy katonai járműveket karbantartó és javító létesítményt üzemeltethessen Szatmárnémetiben, Romániában.

A romániai Mediaș-i üzem kulcsszerepet játszik a nyugati gyártású harcjárművek üzemkész állapotának fenntartásában Ukrajnában, valamint a logisztikai támogatás biztosításában. A Rheinmetall romániai jelenléte azt jelenti, hogy a NATO keleti szárnyán telepített erők rövidebb válaszidővel és robusztusabb ellátási láncokkal számolhatnak.

Az akvizíció a Rheinmetall globális járműgyártó hálózatának további bővítését jelenti, amely már magában foglalja az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Németországban működő üzemeket. Amellett, hogy jelentősen bővíti a csoport gyártási és karbantartási kapacitását, a lépés kiegészíti jelenlegi katonai járműportfólióját.

Az Automecanica által kifejlesztett és gyártott tehergépjárművek, pótkocsik és egyéb speciális járművek kiegészítik a Rheinmetall katonai teherautóinak meglévő kínálatát, amely tartományban a Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) jelentős erőt képvisel a világpiacokon.

A jövőre nézve itt is karban kell tartani, korszerűsíteni a román hadsereghez tartozó légvédelmi rendszerek alvázait.

Az Automecanica régóta hatékony és eredményes partnere a román fegyveres erőknek. Az új konstellációban az Automecanicával együtt haladó Rheinmetall immár a román és a környező országok fegyveres erőinek vezető partnere kíván lenni, jelentősen kibővült termék- és szolgáltatáskínálattal.

A Rheinmetallról:

A németországi düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG egy csúcstechnológiás vállalkozás, mintegy 34 000 alkalmazottal, 139 telephelyen világszerte. A csoport árbevétele 2022-ben 6,4 milliárd euró volt. A világ egyik legjelentősebb katonai rendszer- és felszerelésgyártója, a Rheinmetall a polgári szektorban is az előremutató technológiai és ipari innováció motorja. A fenntarthatóság iránti erős elkötelezettség a Rheinmetall stratégia szerves része.

Az Automecanica Mediaș SRL-ről:

Az Automecanica Mediaș egy romániai tehergépjárműveket és pótkocsikat gyártó polgári és katonai piacra. A társaság üzemanyag- és folyékony élelmiszerek szállítására, valamint általános rakomány szállítására is gyárt tankereket. Továbbá az Automecanica termékportfóliója utcaseprőket és építőipari járműveket is tartalmaz.

Az 1941-ben Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaș néven alapított cég 1962-ben tért át a járműbeépíthető és emelőplatformok gyártására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük