A Rheinmetall jelentős megrendelést kapott a PzH 2000 önjáró tarackhoz fegyvercsövek szállítására. A megrendelés L-52 lövegcsőrendszer szállítására vonatkozik.

Tájékoztatásul megjegyezzük, hogy az L-52 azt jelenti, hogy a cső hosszába 52-szer fér bele a lőszer átmérője, vagyis 52 x 155 mm = 8060 mm, tehát mintegy 8 méter hosszúságú csövek gyártásáról van szó.

A megrendelő egy európai ország. A megrendelés értéke alacsony, három számjegyű millió eurós tartományban van (a Rheinmetallnál szokványosan alkalmaznak ilyen és ehhez hasonló szám meghatározásokat a megrendelésállomány ismertetése során).

A fegyvercsöveket a 2024-2029 közötti időszakban szállítják le. A szállítás egy hatalmas cső- és fegyvergyártás-növekedési program része, amelyet a Rheinmetall jelenleg is végrehajt, hogy a jövőben kielégítse a megnövekedett keresletet.

Ez az új megrendelés ismét megerősíti a Rheinmetall vezető technológiai pozícióját a fegyvercsövek gyártási területén Európában. A Rheinmetall világelső a fegyvercsövek és a kapcsolódó lőszertechnológia területén – beleértve például a 120 mm-es sima csövű ágyút a fő harckocsikhoz. A világ számos felhasználó nemzete bízik a Rheinmetall fegyvertechnológiájában.

Az 1980-as és 90-es években kifejlesztett, azóta folyamatosan modernizált PzH 2000 fegyverrendszer kiemelkedő nagy hatótávolságú tűzerejéről ismert. Tíz lövés/perc tűzgyorsaságot ér el, és a felhasznált lőszertől és hajtóanyagtól függően 30 és 40 kilométer közötti hatótávolságot ér el hagyományos lőszerrel, 67 kilométeres hatótávolságot megnövelt hatásfokú lőszerrel.

Befejezésül még egy nagyon fontos információt szükségesnek tartunk közölni, ami jelentősen befolyásolja a harckocsi lövegcsőre vonatkozó piaci keresletet. Egyes források szerint a lövegcső élettartama elhasználódás miatt 2000 lövés. Ez függ az alkalmazott lőszerek paramétereitől, de mérvadó számnak elfogadható. Napi 20 lövés esetén ez azt jelenti, hogy 100 naponta (kicsit több mint 3 hónap) a csöveket ki kell cserélni.

Címkép: a Magyra Honvédség tulajdonában levő PzH 2000 önjáró tarack

Forrás: a Rheinmetall sajtóközleménye 2024. május 27.-én

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük