A német Rheinmetall fegyvergyártó új, nagy hatótávolságú lövedékeket protótípusait szállítja Ukrajnának. Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója elmondta , hogy a Rheinmetall 100 km-es hatótávolságú lőszerek prototípusait fogja átadni.

A konszern jelenleg különösen a tüzérségi lőszerek gyártására összpontosít. A düsseldorfi székhelyű cég idén több százezer tüzérségi lőszert kíván szállítani Ukrajnának.

A szállítmányban többek között 100 kilométeres hatótávolságú tüzérségi lövedékek prototípusai is szerepelnek– derül ki a Papperger Düsseldorf Business Club befektetőivel folytatott találkozójáról szóló cikkből.

Ami a tüzérségi hadviselést illeti, Oroszország nagy mennyiségű tüzérségi lőszert lő ki. Ukrajna viszont lőszerhiány miatt csak korlátozottan tud válaszolni ezekre a támadásokra.

„A nyugati világ nem áll készen egy hagyományos háborúra” – hangsúlyozza Papperger.

Az orosz invázió előtt a Rheinmetall éves kapacitása körülbelül 70 000 lövedék volt. 2024-ben 700 ezer lövedéket fog gyártani a cég. Középtávon ennek évi 1,1 milliónak kell lennie.

Amint arról korábban beszámoltunk, Ukrajna 225 német nagypontosságú Vulcano töltényt kap.

Ezek precíziós tüzérségi lövedékek, amelyek akár 70-80 km távolságból is képesek megsemmisíteni a célokat. Az ilyen lőszerek megerősítik az ukrán 155 mm-es kaliberű fegyvereket.

A Vulcanót a Leonardo és a Diehl cégek közösen fejlesztik.

Vulcano Ballistic Extended Range (BER) – irányítómodul nélküli lövedék, amely 50 km-es hatótávolságból is megsemmisíti a célpontokat, ha 52 kaliberű csövű fegyverrel lövik ki.

A lőszernek van egy továbbfejlesztett változata is – a Vulcano GLR. A találati pontosság az INS/GPS irányítórendszer és egy félaktív lézerrendszer kombinálásával érhető el. A repülés terminális szakaszában működik, és további lehetőséget biztosít mozgó célpontok eltalálására.

52 kaliberű fegyverrel (Caesar típusú, lengyel Krab vagy PzH 2000) történő kilövéskor akár 70-80 km távolságból is eltalálható a cél.

Ez a típusú lövedék kompatibilis bármely 155 mm-es kaliberű NATO tüzérséggel. A töltés tömege kisebb, mint a klasszikus 155 mm-es lövedéké, de nagyobb sebesség jellemzi. A GLR változatban programozható biztosíték is van, ami növeli a tűz hatékonyságát.

Nem ismert, hogy Ukrajna milyen típusú Vulcanót kap.

Érdemes megjegyezni, hogy Európa már régóta fejleszt 155 mm-es, nagy hatótávolságú tüzérségi lövedékeket, amelyek több mint 100 kilométeres távolságból is eltalálják a célokat.

A Boeing és a Nammo sikeresen tesztelt egy Ramjet 155 ramjet-hajtású tüzérségi lövedéket. 2019-ben. A Nammo képviselői kijelentették, hogy motorjukkal a lőszer maximális hatótávolsága körülbelül 150 kilométer lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük