Mint ismeretes, az ILA 2024 repülőtechnikai és haditechnikai kiállítás a napokban tart nyitva Berlinben.

A kiállításon június 5-én a Rheinmetall és az MBDA megállapodást ír alá kisméretű drónellenes rakéta Skyranger 30-ba és más katonai platformokba történő integrálására

A rövid hatótávolságú drónok elleni mobil védelemben meglévő képességbeli hiányosságok megszüntetése érdekében a Rheinmetall Electronics és az MBDA Deutschland szándéknyilatkozatot (LOI) írt alá az ILA 2024-en.

A cégek az MBDA Small Anti Drone Missile-jét (SADM) kívánják integrálni a Skyranger 30-ba és más Rheinmetall katonai járművekbe. Ez az új irányított rakéta az Enforcer technológiáit alkalmazva hatékony megoldást kínál a kis és közepes méretű drónok ellen, nagy találati valószínűséggel nagy céltávolságokon.

A Skyranger 30 torony 30 mm-es ágyúja a maga részéről rendkívül hatékony, mobil védelmet kínál a légi fenyegetések ellen a tűzerő, az intelligens szenzortechnológia és a rövidebb hatótávolságú nagy mobilitás kombinációjával. Ez azt jelenti, hogy a két fegyver (a 30 mm-es ágyú és a kisméretű drónellenes rakéta) tökéletesen kiegészíti egymást.

A szándéknyilatkozat hosszú távú együttműködést céloz a rakétának a Skyranger 30-ba és más katonai járművekbe való integrálására. Ezen kívül kilövő berendezés kifejlesztésére, gyártására és integrálására különböző toronyrendszerekbe és a Rheinmetall digitális rendszerarchitektúrájába.

Az MBDA állványon az ILA-nál, a G3/001 helyen, a rakéta a Skyranger 30 rendszer tornyán látható. A kiállított objektum videója az alábbi X poszton megtekinthetó

Thomas Gottschild, az MBDA Németország ügyvezető igazgatója: „A jelenlegi konfliktusok egyértelműen megmutatták, hogy a drónvédelem az egyik legfontosabb kihívás a fegyveres erők számára. A lehető legjobb megoldás érdekében egyesítjük erőinket, és a Rheinmetall-lal és az ő toronymegoldásaikra építve a kisméretű drónellenes rakétánk segítségével megszüntetjük a képességbeli hiányosságokat a drónvédelem terén.”

Timo Haas, von Rheinmetall digitális igazgató: „A Skyranger 30 rendszer németországi fővállalkozójaként a kis drónellenes rakéta ideális és logikus kiegészítője a Rheinmetall rendszereinek és járműveinek képességeinek. Előzetesen dolgozunk és már megteremtjük az ipari felkészülés és berendezkedés feltételeit annak érdekében, hogy a vevő megrendelői döntéseit gyorsan végrehajtsuk.”

Skyranger 30 

A Skyranger 30 egy kis hatótávolságú légvédelmi rendszer (VSHORAD), amelyet a német Rheinmetall vállalat fejleszt elsősorban drónok (UAV) elleni harcra. A jelenleg még fejlesztés alatt álló rendszer egy 30 milliméteres gépágyúval és 2–4 kis hatótávolságú légvédelmi rakétával felszerelt lövegtoronyból áll. Előbbivel legfeljebb 3, utóbbival mintegy 8 kilométer távolságban repülő célokat támadhat. Opcionálisan lézerfegyver, illetve drónzavaró berendezés is beépítésre kerülhet. A Skyranger 30 egy viszonylag kis méretű, platform-független rendszer, amely szinte bármelyik korszerű 6×6-os, 8×8-as vagy lánctalpas harcjárműbe beépíthető a megrendelő igényeinek megfelelően.

A Skyranger 30 rendszert Lynx harcjárművekre telepítve a Magyar Honvédség is rendszeresíteni fogja várhatóan 2025–2026 körül.

Címkép: a Skyranger 30 torony Boxer harcjárműre felszerelve (ILA2022 kiállítás). Erre a toronyra lesz felszerelve az MBDA Small Anti Drone Missile (SADM) a mostani megállapodás szerint

Forrás: a Rheinmetall 2024. június 5-én kiadott sajtóközleménye

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük