Áttörés a Skyranger 30 légvédelmi rendszerben

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall technológiai vállalat jelentős sikert ért el új Skyranger 30 légvédelmi rendszerének marketingjében az Európai Égbolt Pajzs Kezdeményezés (European Sky Shield Initiative – ESSI) részeként. Magyarország, a NATO és az EU tagállama, szerződést kötött a Rheinmetallal a Skyranger 30 torony koncepció kidolgozására a jövőbeli Lynx KF41 mobil légvédelmi járműhöz. A szerződés aláírására 2023. december 15-én került sor Budapesten.

A Rheinmetall esetében a fejlesztési szerződés értéke közel 30 millió euró. A Skyranger 30 torony Lynx lánctalpas páncélozott járműhöz való testreszabási fejlesztése és további effektorok integrálása Magyarország azon igényére reagál, hogy kezelni kell a jelenlegi fenyegetettségi helyzetet, és ennek során új taggal bővül a Lynx család.

A megbízás kiemeli a csoport szerepét az alacsony hatótávolságú légvédelemben a globális vezető szerepében – egy innovatív erő, amely a legmodernebb légvédelmi rendszerek folyamatos fejlesztését vezérli. A Rheinmetall Skyranger 30 ideális megoldás a dróntámadások és egyéb légi fenyegetések elleni küzdelemhez.

A Lynx Skyranger 30 egy úttörő légvédelmi rendszer lesz, amely a Lynx gyalogsági harcjárműre épül. A legmodernebb Skyranger légvédelmi rendszer integrálása még hatékonyabb és sokoldalúbb légvédelmi képességet eredményez. A rendszer a mobilitás, a túlélés, a rugalmasság és a precizitás optimális kombinációját kínálja, amely képes meghiúsítani a nagy kihívást jelentő új fenyegetéseket alacsony és nagyon alacsony tartományban. Hibrid megoldás, a torony egy nagy teljesítményű 30 mm-es automata ágyút, föld-levegő rakétákat és a hozzá tartozó szenzorkészletet egyesíti egyetlen platformon. Ezenkívül a rendszer kompatibilis számos modern irányított rakétával, mint például a Mistral, a Stinger és a Chiron.

A Skyranger 30-nál kialakítás alatt van egy lézeres megoldás is (Skyranger 30 HEL), amely egy 30 mm-es automata ágyú, irányított rakéták és egy nagy energiájú lézert (HEL) kombinációja. Az első megvalósítási fázisban 20-50 kW teljesítményű lézert terveznek hozzá.

Armin Papperger, a csoport igazgatótanácsának elnöke rámutat, hogy „a Skyranger 30-al a Rheinmetall jelentősen hozzájárul ügyfeleinek biztonságához és védekezési képességükhöz. A Lynx Skyranger 30 kiváló teljesítményt nyújt, és képes számos fenyegetés elleni küzdelemre, beleértve a ballisztikus rakétákat és a pilóta nélküli repülőgépeket. Büszkék vagyunk arra, hogy világszerte olyan fejlett megoldást kínálhatunk ügyfeleinknek, amely kiválóan megfelelnek biztonsági igényeiknek.”

A Lynx Skyranger 30 fejlesztését a Rheinmetall mérnökeiből és szakértő technikusaiból álló, magasan képzett csapat fogja végezni a különböző Rheinmetall entitásokból. A csoport nagy tapasztalattal rendelkezik a légvédelmi rendszerek fejlesztésében és integrációjában, és eltökélt szándéka, hogy tovább bővítse vezető szerepét ezen a területen. A fejlesztési szerződés a Rheinmetall magyarországi leányvállalatai számára is kapacitásbővítést jelent.

Ez a fejlesztési projekt a European Sky Shield Initiative (ESSI) részét képezi, amely Európa légvédelmi képességeit kívánja jelentősen növelni a következő néhány évben. Az ESSI célja az európai NATO-tagországok hatékonyabb védelme a légi támadásokkal szemben. Ennek gyors elérése érdekében az ESSI tagországai közösen tervezik a megfelelő hardver beszerzését, telepítését és karbantartását, beleértve a radarrendszereket, az automata ágyúkat és a föld-levegő irányított rakétákat.

A Bundeswehr alig várja, hogy helyreállítsa a német hadsereg szerves légvédelmi képességét. Jelenleg mintegy húsz Skyranger 30 rendszer beszerzése zajlik, amelyeket jelen esetben a Boxer 8×8 kerekes páncélozott járműre szerelnek fel.

Dánia korábban már bejelentette szándékát, hogy körülbelül tizenöt Skyranger 30 rendszert vásárolna, amelyeket egy 8×8-as kerekes páncélozott járműbe vélhetően a BOXER járműre integrálnak.

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2023.12.20.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük