A Bundeswehr közepes kaliberű lőszert vásárol Puma gyalogsági harcjárműhöz; három számjegyű millió euró értékű megrendelésről van szó

A német Bundeswehr szerződést kötött a Rheinmetallal a Puma gyalogsági harcjármű közepes kaliberű lőszereinek gyártására és szállítására. Egy meglévő keretszerződésből eredően a megrendelés több százezer 30 mm x 173 DM21 méretű szolgálati lőszert foglal magában. A megrendelés értéke több mint 350 millió euró, beleértve az általános forgalmi adót is. A tökéletes működőképesség bemutatását követően a szállítás idén megkezdődik, és 2027-ig folytatódik.

A német parlament költségvetési bizottsága 2022. november 30-án jóváhagyta a 30 mm-es közepes kaliberű lőszerek nagyszabású beszerzéséről szóló törvényjavaslatot. Még 2022 decemberében kötötték meg a Puma gyalogsági harcjármű közepes kaliberű lőszereinek szállítására vonatkozó keretszerződést legfeljebb 576 millió euró értékben. A meglévő keretszerződés értelmében a DM21-es automata ágyúk lőszereinek első lehívását már 2022 végén adták ki. Ezenkívül 2023 közepén egy újabb lehívás is történt.

A Puma gyalogsági harcjármű egy Rheinmetall MK30-2/ABM ágyúval van felfegyverkezve. A nagy tűzsebességet és a legmodernebb lőszertechnológiát ötvöző MK30-2/ABM egy kompromisszumok nélküli kiváló, rendkívül megbízható fegyverrendszer, amely tökéletes földi, légi és tengeri célpontok támadására.

Megjegyezzük, hogy ismereteink szerint a MK30-2/ABM a Pumán kívül még a magyar KF-41 Lynx-re van felszerelve. A tárgybani lőszergyártás ebből a szempontból számunkra fontosnak tekinthető.

A Rheinmetall a Bundeswehr Puma gyalogsági harcjárműveinek lőszerszállítója. A cég két fő 30 mm x 173-as szolgálati lőszertípust gyárt és szállít: a KETF DM21-et (airburst) és a KE DM33-at (páncéltörő), valamint a DM58-as gyakorlólövedéket. A legújabb szabványoknak megfelelően fejlesztve és minősítve világszerte egyedülállóak a megbízhatóság, a letalitás, az áthatoló erő és a pontosság tekintetében.

A KETF DM21 (Kinetic Energy Time Fuse rövidítése) rendkívül megbízható programozása lehetővé teszi a Puma számára, hogy nagyobb lágy célpontokat és félkemény területi célpontokat is lőhessen. A KE DM33 a szubkaliberű Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot – Tracer (APFSDS-T) lőszer új generációjához tartozik. Áthatoló része még feltűnően kis becsapódási szögeknél és nagy hatótávolságnál is átüti a modern páncélzatot. Ennek a kétféle szolgálati lőszernek köszönhetően a Puma a páncélozott, félkemény, lágypontos és területi célpontok széles spektrumát képes sikeresen támadni.

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2024. január 17.

2 thoughts on “Rheinmetall: lőszerek a Bundeswehr Puma gyalogsági harcjárművéhez”
  1. Kovács Úr,
    Nem ezeket tudják majd Várpalotán gyártani? Milyen jó lenne ezekkel a gyárakkal olyan megállapodást kötni, ami nem csupán a saját szükséglet fedezésére, hanem esetlegesen más piacokra való szállítást is lehetővé tenné. Így nem csak a haderő fejlesztése, de valós gazdasági előnyökkel is járna.

    1. Tisztelt Hajas Úr! Tudomásom szerint – mivel ezeket a lőszereket nem csak a Puma, hanem a KF-41 Lynx is használja – várhatóan Várpalotán is fogják gyártani, amikor ehhez majd rendelkezésre fognak állni a magyar gyártó kapacitások. Amennyiben a gyárak között a gyártásmegosztás vagy együttműködés indokolt, az létre fog jönni. Egyelőre nincs mit megosztani, hiszen nálunk még nincsenek meg a szükséges lőszergyártó kapacitások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük