Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2024. február 17.

A Rheinmetall, Európa legnagyobb lőszergyártója új üzem megnyitását tervezi Ukrajnában. A Rheinmetall és ukrán partnercége szándéknyilatkozatot írt alá egy közös vállalat létrehozásáról, amely a jövőben lőszert gyárt majd Ukrajnában.

A szándéknyilatkozatot Alekszandr Kamysin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere jelenlétében írták alá a Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC).

Az MSC megrendezésére 2024. február 16. és 18. között kerül sor a müncheni Hotel Bayerischer Hofban. A konferencián több mint 450 vezető döntéshozót és globális befolyásoló személyeket gyűjtenek össze a világ minden tájáról, köztük államfőket, minisztereket, nemzetközi és nem kormányzati szervezetek vezető személyiségeit, az üzleti élet magas rangú képviselőit.

A létrehozandó „Ukrán Lőszerek Kompetencia Központja” a jövőben EUR-ban évente hatjegyű számú 155 mm-es kaliberű lőszert fog gyártani, beleértve a hajtótölteteket is. Ennek érdekében a partnerek egy új gyártóüzem építését és közös üzemeltetését tervezik. A Rheinmetallnak 51 százalékos részesedése lesz az új társaságban, a fennmaradó 49 százalékot pedig az ukrán partner birtokolja.

Megemlítendő, hogy néhány napja (február 12-én) Scholz kancellár részt vett az alsó-szászországi Unterlüß-ben a Rheinmetall új üzemének alapkőletételi ünnepségén, amely a robbanóanyagok és rakétatüzérségi alkatrészek mellett 2025-től tüzérségi lőszert is gyárt majd.

„Sok országban óriási a kereslet a lőszerek iránt – természetesen mindenekelőtt Ukrajnában. Újabb vegyes vállalat létrehozására irányuló szándékunk alátámasztja Ukrajna iránti támogatásunkat. Ez a közös vállalkozás létfontosságú hozzájárulást jelent majd az ország védekezőképességéhez – és így egész Európa biztonságához” – jelentette ki Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatóságának elnöke.

Ahogy Papperger úr fogalmaz: „Hatékony partnere akarunk lenni Ukrajnának, segíteni akarunk az ország egykor hatalmas védelmi ipara újjáépítésében, és biztosítani szeretnénk Ukrajna autonómiáját a lőszergyártásban. Már ma is mi vagyunk Kijev legfontosabb védelmiipari partnere. Jelenleg több milliárd euró értékű projektet dolgozunk fel Ukrajna számára, és szinte naponta újabbakat.

A Rheinmetall nemcsak a világ legnagyobb tüzérségi lőszergyártója, hanem védelmi technológiai vezető is. Rendelkezik a lőszergyártó létesítmények tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez szükséges szakértelemmel.

2023. októberében a Rheinmetall AG és az ukrán állami vállalat, az Ukrainian Defence Industry JSC (UDI, korábbi Ukroboronprom) megalapította első vegyesvállalatát Kijevben – a Rheinmetall Ukrainian Defense Industry LLC-t. Első lépésben a vállalat harcjárművek karbantartását és javítását végzi, később Ukrajnában is gyártanak majd páncélozott járműveket.

Címkép: illusztráció – tüzérségi lőszergyártás a Rheinmetall egyik gyárában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük