Február 1-jén a Rheinmetall AG ipari csoport bejelentette, hogy többségi részesedést vásárol a romániai SC Automecanica Mediaș cégben, amely teherautókat gyárt, egyebek között a román hadsereg számára is (lásd a fotót).

Minderről blogunkban korábban már tudósítottunk (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/rheinmetall-tobbsegi-reszesedest-szerez-a-roman-katonai-jarmugyartoban/ )

A Rheinmetall Landsysteme GmbH-n keresztül a Rheinmetall AG csoport birtokolja a Rheinmetall Automecanica SRL néven Romániában működő társaság részvényeinek 72,5%-át. A fennmaradó részvények magánszemélyek kezében maradnak. 

Jelenleg a német cég úgy döntött, hogy a romániai vállalkozás nevét Rheinmetall Automecanica SRL-re változtatja.

Május 16-án az erdélyi Mediaș-ban került sor a román Automecanica Mediaș cég telephelyén egy új gyár megnyitó ünnepségére, amely egyúttal a név-váltás ünneplése is volt.

Az új üzem megnyitása alkalmából rendezett megnyitó-névadó ünnepségen megjelentek a Rheinmetall csoport és a helyi hatóságok képviselői is. A cég képviselői tájékoztatást adtak arról, hogy most már az Automecanica Mediaș portfóliójába tartozó teherautó-karosszériák, pótkocsik és speciális szerkezetek kiegészítik a Rheinmetall MAN Military Vehicles eddigi járműkínálatát.

A román médiához eljuttatott információk szerint a cég növelni kívánja a foglalkoztatást, és technológiai transzfert kap az új többségi részvényestől. Érdekesség, hogy a jövőben az üzem részt vesz majd HX sorozatú teherautók és Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártásában.

Bjorn Bernhard, a Rheinmetall Landsysteme GmbH vezérigazgatója szerint a cég célja, hogy helyi feltételeket teremtsen a páncélozott járművek összeszereléséhez és a gyártásban való részvételhez, beleértve a Lynxet is (amelynek egy példánya a rendezvényt kísérő kiállítás része is volt).

Felidézzük a Szalay-Bobrovniczky honvédelmi miniszter által május 10.-én a Bálnában rendezett magyar védelmiipari napon mondottak lényegét:

A miniszter hangoztatta a hadiipari fejlesztés és gyártás fontosságát, de hangsúlyozta, hogy a termékek értékesítése, az export létrehozása is hatalmas feladatot jelent. Mindez egy olyan piaci területen, ahol még nem vagyunk jelen, csak a versenytársaink, akár esetleg még a licence adó partnerünk is.

Jelenleg pontosan ez a helyzet. Magyarországon a Rheimetallal együtt gyártókapacitásokat hoztunk létre a KF41 Lxnx gyártására. Ugyanakkor Rheinmetall mint licenceadó partnerünk már rajtunk kívül több országnak (most nem soroljuk fel ezeket, de alkalmasint visszatérünk rá) felajánlotta ennek az IFF (Infantry Fighting Vehicle) gyártását, amihez kétségtelenül joga van, de az is kétségtelen, hogy ezáltal a magyar export lehetőségek csökkennek. Legrosszabb esetben csak a magyar igények kielégítésére lehet számítani, de reméljük, hogy ez nem következik be.

A romániai Rheinmetall AG ipari csoport (két másik, eltérő gyártási profilú üzeme van Romániában) termelésének fejlesztésére vonatkozó nyilatkozatok a román kormány 298 gyalogsági harcjármű vásárlási tervéhez kapcsolódnak. A program értéke körülbelül 2,8 milliárd euró lesz.

Ezzel az eljárással összefüggésben a dél-koreai Hanwha AS21 Redback járművet emlegetik leggyakrabban a médiában. A román média szerint a potenciális jelöltek közé tartozik a GDELS ASCOD 2 és a BAE Systems CV90 is

A németek azonban nem adják fel. A német sajtó szerint a Rheinmetall már előzetes tájékoztatást adott ajánlatáról, és várja a tender hivatalos indulását. A csoport kijelenti, hogy megközelítőleg 300 jármű rendelése esetén a program úgy valósítható meg, hogy a román gazdaság hozzávetőlegesen 50%-ban vesz részt benne a költségekkel számolva. Ez nem csak a végső összeszerelésre vonatkozik, hanem a román cégek alkatrészellátásban való részvételére is.

Befejezésül egy fontos gondolat:

A bevezetőben említett romániai cégvásárlás egy újabb lépés a Rheinmetall AG globális gyártási hálózatának bővítése felé, amely már magában foglal egyebek mellett az üzemeket: az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, Ausztriában, Hollandiában, Magyarországon, Németországban, és mostmár Romániában is. Véleményünk szerint a folyamatnak még nincs vége.

Címkép: a „névadó” ünnepség képe, bal oldalon a gyártásra tervezet Lynx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük