2024. június 10-én került sor a nyugat-ukrajnai Rheinmetall Ukrainian Defence Industry LLC karbantartó és javító központjának politikai megnyitására.

Ebből az alkalomból az ukrán stratégiai ipar minisztere, Olekszandr Kamysin ellátogatott az ottani helyszínre és az alábbiakat mondta: „Szövetségeseinkkel közösen igyekszünk termelési képességeinket fejleszteni, és hiszünk abban, hogy az ukrán védelmi ipar az európai védelmi ipar része, amely erősíti a az Európai Unió kollektív biztonságának rendszere. Ezért a Rheinmetall-lal közös szolgáltató központ megnyitása nemcsak egy lépés Ukrajna győzelme felé, hanem a Szabad Világ arzenáljának felépítésének fontos állomása is.”

A Marder gyalogsági harcjárműveket már karbantartják és felújítják a központban. A jövőben a Leopard 1 és Leopard 2 fő harckocsikat is javítani fogják.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója: „Szívünkhöz közel áll, hogy hatékony és megbízható támogatást nyújtsunk Ukrajnának. Ha alkatrészellátásról van szó, a legfontosabb prioritásunk a rendelkezésre állás maximalizálása és a gyors utánpótlás biztosítása. Ennek érdekében eredeti gyártókon keresztül hasznosítjuk a meglévő csatornákat, magunk és partnerekkel dolgozunk fel anyagot. Újraaktiváljuk az eredeti ellátási láncokat és integráljuk a helyi termelést Ukrajnában.”

„Az első közös szolgáltató központ megnyitása a Rheinmetallal Ukrajnában kulcsfontosságú védelmi képességeink megerősítése szempontjából. Ez a létesítmény lehetővé teszi számunkra, hogy közvetlenül Ukrajna földjén biztosítsuk a német berendezések gyors javítását és karbantartását, jelentősen növelve fegyveres erőink hatékonyságát. Hálásak vagyunk német partnereinknek a bizalmukért és támogatásukért, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy magabiztosan haladjunk a győzelem felé, és integrálódjunk az európai kollektív biztonsági rendszerbe” – tette hozzá Dmitro Klimenkov, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese.

A Rheinmetall a meglévő helyi infrastruktúrát használja ki, de speciális szerszámokat, alkatrészeket és egyéb berendezéseket is hozott a központba. Tavaly a németországi Rheinmetall telephelyein ukrán szakembereket képeztek ki harci járművek javítására, köztük például ipari mechanikusokat és mechatronikai mérnököket. Ez a személyzet visszatért Ukrajnába, és ott a megfelelő rendszerek karbantartásán és javításán dolgoztak.

A Rheinmetall Ukrainian Defence Industry LLC vegyesvállalat 2023 októberében alakult. A bejelentés a berlini Német-Ukrán Gazdasági Fórumon történt Olaf Scholz német kancellár és Denys Schmyhal ukrán miniszterelnök jelenlétében.

Címkép: illusztáció – Német és ukrán nemzeti zászlóval feldíszített javításra váró Marder gyalogsági harcjárművek a most felavatott javító központban

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük