A Rheinmetall ebben az évben elindítja a Lynx KF41 gyalogsági harcjárművek gyártását Ukrajnában.

Olekszandr Kamysin, Ukrajna stratégiai iparának minisztere ezt a Dumky (lásd a lenti forrást) tudósítójának adott kommentárjában nyilatkozta Berlinben június 11-én az ukrán ujjáépítési konferencián. Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója is megerősítette ezt az információt a Handelsblatt német lapnak.

Kamyshin tájékoztatása szerint a német Rheinmetall konszern az idén gyártja le Ukrajnában az első Lynx gyalogsági harcjárművek egységét.

„Miért a Lynx? Ez az egyik legmodernebb IFV. Európai partnereink számára ez egy jó lehetőség a harcban való tesztelésre és annak javítására, fejlesztésére. Katonáinknak pedig minden további járműre szükségük van, ami segít nekik a fronton” – mondta Olekszandr Kamysin.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója megerősítette, hogy idén elkészül az első Lynx KF41 Ukrajnában:

„Idén elkészítjük az első Lynxet Ukrajnában” – mondta Armin Papperger.

Ugyanakkor Papperger aggodalmának adott hangot az ukrajnai védelmi projektek költségvetésével kapcsolatban. Hozzátette: a jelenlegi rendszerben a költségvetés csak 6-12 hónapra előre tervezhető. Leszögezte, hogy az országok politikai – gazdasági vezetésének meg kell állapodnia a finanszírozás növelésében.

A Lynx egy német páncélozott harcjármű, amelyet a Rheinmetall AG konszern fejlesztett ki. A Lynx a KF31 gyalogsági harcjármű-változatban először az Eurosatory kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek 2016. június 14-én. A KF41 változatot az Eurosatory Defense kiállításon mutatták be 2018. június 12-én. A Rheinmetall koncepciója szerint a Lynx lánctalpas páncélozott járműcsalád a modern IFV járművek új generációjának élén áll.

A KF41 Lynx egy nehéz IFV, körülbelül 44 tonnás. Fő fegyverzete egy LANCE torony 30 vagy 35 mm-es löveggel és egy páncéltörő rakétavetővel, amely a megrendelői igények szerint szerelhető fel. A harcjármű legénysége három főből áll, kilenc katona fér el a küzdőtérben

Az IFV elölről 30 mm-es, oldalsó 14,5 mm-es gránátoktól védett. A jármű alja 10 kg TNT-nek megfelelő robbanásvédelmet garantál. Az IFV-t egy 1470 erős Liebherr D9612 motor hajtja, amivel 70 km/órás sebességet is elérhet. A hatótáv autópályán mintegy 500 km.

Jelenleg egyelőre még csak Magyarország alkalmazza a Lynx KF41 járművet. A magyar gyártás létrehozása, megszervezése folyamatban van. A magyar elképzelések szerint a saját szükségletre történő gyártáson túlmenően a termék exportja is a célok között van. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a Rheinmetall a piaci terjeszkedése során nem csak a terméket próbálja exportálni, hanem tipikusan annak saját (hazai) gyártását is felajánlja. Véleményünk szerint ez a létrehozott magyar gyártókapacitások export piacra való kijutási esélyeit rontja.

A Rheinmetall piaci „viselkedése” mindezt alátámasztja. A jelen posztban említett ukrajnai gyártókapacitás létrehozása várhatóan nem csak az ukrán piacot fogja lefedni, hanem exportálni is fog. Egy másik esemény a KF41 romániai gyártása (lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/rheinmetall-kf41-lynx-gyartasa-romaniaban-is/ ) szintén a lehetséges magyar exportpiac csökkenését „eredményezheti”.

Címkép: illusztráció – Lynx KF41 harcjármű

Forrás:

https://dumka.media/ukr/war/1718130734-rheinmetall-pochne-vigotovlyati-nimetski-bmp-lynx-v-ukrayini-u-2024-rotsi-kamishin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük