A német Rheinmetall harckocsigyárat akar építeni Ukrajnában

Forrás: : https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/  2023.03.04.

2023.február 10-én „Panther K-F51 harckocsi Ukrajnának” című blog bejegyzésünkben hírt adtunk róla, hogy a Rheinmetall vezérigazgatója Armin Papperger bejelentette, hogy a cég Ukrajnának akarja szállítani a legmodernebb fő harckocsiját, a Panther KF-51 fő harckocsit. Erről a szándékról egyeztetés van folyamatban a Rheinmetall és az ukrán illetékesek között. Mint ismeretes, a KF-51 harckocsiból egyelőre csak 1 példány épült, amelyet 2022-ben mutattak be a párizsi Eurosatory kiállításon (lásd a „Rheinmetall új Panther tankja” című 2022. június 30. blog bejegyzésünket).

Papperger akkor arról is tájékoztatást adott, hogy az ukránoknak szánt harckocsikat le kell gyártani, és ezek a harckocsik Németországban és/vagy Magyarországon készülhetnek.

Az élet azonban megy tovább. Alig egy hónap telt el, és a Spiegel ismét csak Armin Papperger úr közlésére hivatkozással közölte, hogy most már nem(csak) harckocsik szállításáról, hanem harckocsigyár Ukrajnában történő felépítéséről tárgyalnak. Szerinte az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások „nagyon ígéretesek”. Papperger reményei szerint az ügyben „a következő két hónapon belül” születik döntés. 

„Az ukrajnai Rheinmetall üzem körülbelül 200 millió euróból felépíthető” – mondta Papperger.

Szerinte a vállalkozás akár évi 400 fő harckocsit tudna gyártani évente. Papperger úgy véli, hogy Ukrajnának 600-800 tankra van szüksége a győzelemhez. A vezérigazgató meg van győződve arról, hogy az üzem megvédhető az orosz légitámadásoktól.

Az ügyet feltétlenül figyelemmel fogjuk kísérni, és legkésőbb 2 hónap múlva visszatérünk rá.

A jelenlegi állás szerint a Rheinmetall mintegy 250 harckocsit bocsát rendelkezésre az ukrajnai háborúval kapcsolatban: „Teljes sebességgel dolgozunk” – mondta Papperger. „Már több mint 40 Marder gyalogsági harcjárművet állítottunk üzembe, év végére száz körül lesz. Körülbelül 30 harckocsi áll készen az 50 Leopard 2A4-ből. Ezen kívül száz körül van egy régebbi kivitelű Leopard 1, amelyek közül 88-at mai szemmel nézve újra használhatóvá tehetünk.”

A körülmények fentiek szerinti alakulása önkéntelenül felveti annak az átgondolását, hogy a kialakuló helyzet befolyásolhatja-e, és ha igen, akkor milyen irányba befolyásolhatja a kialakítás alatt levő, a Rheinmetallal együtt megvalósításra kerülő magyar harcjárműgyártó kapacitások piaci helyzetét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük