A Lockheed Martin és a Northrop Grumman szándéknyilatkozatot írt alá a Rheinmetall-lal az F-35 törzs-középrész gyártására

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2023.02.17. / https://www.f35.com/f35/news-and-features/lockheed-martin-northrop-grumman-sign-loi-rheinmetall.html

A Lockheed Martin (NYSE: LMT) és a Northrop Grumman (NYSE: NOC) szándéknyilatkozatot írt alá a Rheinmetall AG-val, amely ígéretes stratégiai beszerzési forrás lehet az F-35 törzs középrész gyártására. Ez a potenciális partnerség létrehozna egy második F-35 törzs-középrész integrált szerelősort Németországban, kiterjesztve az európai ipar jelentős szerepét az F-35 programban.

„A Lockheed Martin több mint 50 éve elkötelezett partner Németországban. Az F-35 program az elkövetkező években tovább erősíti stratégiai partnerségeinket kulcsfontosságú iparági partnereinkkel” – mondta Mike Shoemaker, a Lockheed Martin F-35 ügyfélprogramokért felelős alelnöke. „A németországi F-35 törzs-középrész gyártás létfontosságú lesz az F-35-ösök iránti növekvő globális kereslet kielégítéséhez, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a 21. századi biztonságban.”

Northrop Grumman a Lockheed Martin F-35 program fő partnere. A sugárhajtású repülőgép törzs-középrész és a szárny gyártása mellett a cég felelős a szenzorok a szenzorok, a repüléselektronika, valamint a repülőgép- és oktatószoftverek fejlesztéséért, gyártásáért és karbantartásáért.

Az F-35 program továbbra is ezekre a partnerségekre épít a megfelelő műszaki képességekkel rendelkező vállalatok felhasználásával. A német ipar annak 2001-es indulása óta járult hozzá az F-35 programhoz. A Lockheed Martin továbbra is aktívan keresi a további ipari részvételi lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik a partnerségek kialakítását a német iparban, és munkahelyeket teremtenek az 5. generációs vadászrepülőgépek gyártásában, fenntartásában, képzésében, kutatásában és fejlesztésében.

A Lockheed Martinnal és a Northrop Grummannal az F-35-ös programmal folytatott együttműködés hangsúlyozza a Rheinmetall nemzetbiztonsági politikában betöltött jelentőségét, és alapvető képességeket hoz majd Németországba. 

„A Lockheed Martin és a Rheinmetall közötti régóta fennálló partnerség, valamint a Bundeswehr és cégünk között évtizedek óta fennálló nagyon szoros kapcsolatok a know-how átadásához vezetnek Németországba, mint ipari ágazatba.” – mondta Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója. „Továbbá ez a felállás jelentősen hozzájárul a kockázatok minimalizálásához azáltal, hogy bevált nemzeti partnereket von be az együttműködésbe.”

Az F-35 Lightning II ötödik generációs vadászrepülő gép. Az ára mintegy 110-136 millió USD. Az F-35 világszerte 37 bázisról és hajóról üzemel. Eddig kilenc nemzet üzemeltet F-35-ösöket. Ma több mint 890 F-35-ös áll szolgálatban, ami azt jelnti, hogy több mint 1890 pilótát és 13 570 karbantartót képeztek ki a gépen. Az F-35 iránti kereslet növekszik. Talán ez az egyik faktor, ami miatt a gyártók keresik azokat a lehetőségeket, amelyek a kapacitásaik növeléséhez vezethetnek.

Azt nem lehet tudni, hogy más faktorok befolyásolták-e a szándéknyilatkozat megkötését, de az tény, hogy Németországban 2022-ben elég sokat beszéltek arról, hogy az öregedő Tornádó valamint az Eurofighter Typhoon repülőgépek leváltása be fog következni. Erre a célra eredetileg az F-18 Hornet vadászgépek vásárlása volt napirenden, de az volt a probléma, hogy az nem alkalmas atomfegyver hordozására, és csak jelentős költségekkel lehetett volna erre alkalmassá tenni. Németországnak ugyan nincs atomfegyvere, de a NATO nukleáris megosztás (Nuclear Sharing) programja alapján hozzáférhet a szövetség három atomhatalma (USA, Nagy-Britannia, Franciaország) által előállított atomtöltetekhez. Az F-35-ös közvetlenül alkalmas nukleáris fegyverek célba juttatására.

De a tényleges német váltótípus kiválasztása még nem történt még. A jelenlegi gesztus amerikai részről (értsd: a törzs-középrész gyártásának átadása) tekinthető egy pozitív befolyásolásnak arra vonatkozóan, hogy melyik típust válasszák.

Még egy dolgot meg kell említeni a szándéknyilatkozattal kapcsolatban. Az együttműködés tárgyának -a törzs-középrésznek- az átadása feltétlenül bizalmat jelent az átadó részéről. A részegység a repülőgép szerkezetének a legjobban terhelt része, a légerők viselésének központi csomópontja. Ezt csak olyan cég gyárthatja, akinek a teljesítőképességével semmi kétség nem merülhet fel. A megbízott cég (Rheinmetall) büszkén hivatkozhat arra, hogy egy nagyon felelősségteljes részegység gyártásával bízták meg, és ez feltétlenül növeli a cég üzleti értékét.

A Lockheed Martinról

A marylandi Bethesdában székhellyel rendelkező Lockheed Martin Corporation egy globális biztonsági és űripari vállalat, amely körülbelül 116 000 embert foglalkoztat világszerte, és fő tevékenysége a fejlett technológiai rendszerek, termékek és szolgáltatások kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása, integrációja és fenntartása.

A Northrop Grummanról

A Northrop Grumman a világ vezető repülőgép- és védelmi technológiai vállalata. Úttörő megoldásaik felvértezik ügyfeleiket azokkal a képességekkel, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy összekapcsolják és megvédjék a világot, és kitágítsák az emberi felfedezés határait az univerzumban. Az ügyfeleik legnehezebb problémáinak megoldására törekvő közös célok által vezérelve, a cég 95 000 alkalmazottja minden nap meghatározza a lehetséges lehetőségeket.

A Rheinmetallról

Integrált nemzetközi technológiai vállalatként, átfogó rendszerházként minden katonai dimenzióhoz (levegő, szárazföldi, tengeri, kiber) és elismert fejlesztőpartnerként és a globális autóipar közvetlen beszállítójaként a tőzsdén jegyzett Rheinmetall AG kiterjedt szakértelemmel rendelkezik a rendkívül összetett ( fegyver-) rendszerek, szerelvények és alkatrészek területén. A Rheinmetall jelenleg összesen több mint 25 000 embert foglalkoztat több mint 130 képviseleten és termelési telephelyen világszerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük