Címkép: F-35 Lightning II

Korábban ezév február 17.-én „A Rheinmetall F-35 törzs-középrészt gyárthat” (https://vedelmiiparblog.hu/blog/rheinmetall-f-35-torzs-kozepreszt-gyarthat/) címmel blog cikkben írtunk arról, hogy a Lockheed Martin (NYSE: LMT) és a Northrop Grumman (NYSE: NOC) szándéknyilatkozatot írt alá a Rheinmetall AG-val, amely ígéretes stratégiai beszerzési forrás lehet az F-35 törzs középrész gyártására. Ez a potenciális partnerség létrehozna egy második F-35 törzs-középrész integrált szerelősort Németországban, kiterjesztve az európai ipar jelentős szerepét az F-35 programban.

Most arról kaptunk tudósítást, hogy a Rheinmetall, valamint az amerikai Northrop Grumman és a Lockheed Martin megkezdte az F-35 Lightning II vadászrepülőgép törzs középrész legmodernebb gyárának építését. 2023. augusztus 1-jén alapkőletételi ünnepségre került sor a Weeze repülőtér helyszínén, Németország Kleve kerületében. 

A világ legjobban teljesítő harci repülőgépét, az F-35 Lightning II-t most a német légierő szerzi be. A Rheinmetall több mint 100 millió eurót fektet be egy élvonalbeli gyártóüzem felépítésébe. A Northrop Grumman által kifejlesztett és a kaliforniai Palmdale-ben található F-35-ös központi törzs gyártása során a legmodernebb technológiát alkalmazó gyár a Rheinmetall Aviation Services GmbH égisze alatt működik majd. 30 000 négyzetméter gyártóterület lesz. Több mint 400 magasan képzett alkalmazottja lesz az új ultramodern üzemnek, amely logisztikai és raktári létesítményeket, kutató- és tesztközpontokat, tantermeket és minőségellenőrzési egységeket is magába foglal majd.


Ez az erőfeszítés egy második forrást jelent az F-35 központi törzséhez, amely lehetővé teszi a Northrop Grumman és a Rheinmetall számára, hogy évente 185 törzs középső részt közösen gyártson.


A Weeze-i üzemben legalább 400 darab  F-35 törzsrészt kell gyártani Németország és más baráti nemzetek légiereje számára. Az integrált technológiai csoport, a Rheinmetall a kifinomult alkatrészek gyártásában, valamint a repülés területén szerzett kiterjedt tapasztalatára támaszkodik. A termelés várhatóan 2025-ben kezdődik. 


A Rheinmetall más, megfelelő műszaki képességekkel rendelkező vállalatokat is bevon az F-35 programba, és számos munkahelyet teremt vagy biztosít különböző ágazatokban. 
 
„Az F-35-ös weeze-i gyárával új központot hozunk létre a repülőtechnikában Észak-Rajna-Vesztfáliában, és új fejezetet nyitunk a német-amerikai együttműködésben” – jelentette ki Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. „Az F-35 Lightning II a nyugati biztonsági felkészültség alapvető eleme. Ahogyan a Királyi Légierő egykori weezei támaszpontja a NATO légvédelem pillére volt a hidegháború idején, úgy a weeze-i Rheinmetall gyár is jelentős szerepet játszik a NATO F-35-öt használó nemzetei számára. Tisztában vagyunk ezzel a felelősséggel, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy F-35 törzsgyártásunk sikeres legyen.”

„Integrált összeszerelő sorozatunk bizonyított sikere segít abban, hogy a Northrop Grumman megfizethető áron gyártson egy új generációs repülőgépet, amely egyre több nemzetközi ügyfél igényeit elégíti ki” – mondta Tom Jones, a Northrop Grumman Aeronautics Systems vállalati alelnöke. „A Rheinmetall német fegyveres erőkkel és európai iparral szerzett tapasztalataival kombinálva a Rheinmetall-lal és a Lockheed Martinnal való együttműködés elősegíti a kritikus készségeket, és csúcstechnológiás munkalehetőségekkel élénkíti a régió gazdaságát.” 


A Rheinmetallról:

Egy integrált technológiai csoport. A Rheinmetall AG egy tőzsdén jegyzett vállalat, amelynek székhelye Düsseldorfban, Németországban található. A védelmi technológiai rendszerek és berendezések egyik legjelentősebb szállítója a világon, valamint az előremutató technológiai és ipari megoldások motorja a polgári szektorban. 

A Rheinmetall AG öt részlegből áll:

  • járműrendszerek,
  • fegyverek és lőszerek,
  • elektronikai megoldások,
  • érzékelők és működtetők,
  • anyagok és kereskedelem. 

A 28 000 alkalmazottat foglalkoztató csoport világszerte 131 telephelyén mintegy 6,4 milliárd euró árbevételt ért el 2022-ben. A Rheinmetall AG-t 2023 márciusa óta jegyzik a DAX tőzsdén.

A Northrop Grummanról:

 A Northrop Grumman a világ vezető repülőgép- és védelmi technológiai vállalata. Úttörő megoldásaink felvértezik ügyfeleinket azokkal a képességekkel, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy összekapcsolják és megvédjék a világot, és kitágítsák az emberi felfedezés határait az univerzumban. Az ügyfeleink legnehezebb problémáinak megoldására törekvő közös cél vezérelve, 98 000 alkalmazottunk minden nap meghatározza a lehetséges megoldásokat.


A Lockheed Martinról:

A marylandi Bethesdában székhellyel rendelkező Lockheed Martin Corporation egy globális biztonsági és repülőgépipari vállalat, amely körülbelül 116 000 embert foglalkoztat világszerte, és fő tevékenysége a fejlett technológiai rendszerek, termékek és termékek kutatása, tervezése, fejlesztése, gyártása, integrációja és fenntartása, szolgáltatások.

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük